Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Onderzoekers Faculteit Rechtsgeleerdheid ontwikkelen trainingen voor Europese rechters in kunstmatige intelligentie

26 januari 2023
Dr. Lottie Lane

In februari 2023 starten prof. Aurelia Colombi Ciacchi , dr. Lottie Lane , dr. Tobias Nowak en prof. Charlotte Pavillon met het drie jaar durende project 'Justice, fundamentaL rIghts and Artificial intelligence (JuLIA)’. Met dit project, dat is gefinancierd door de Europese Commissie, worden Europese rechters voorzien van trainingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en fundamentele rechten.

Fundamentele rechten beschermen

Binnen het project JuLIA ligt de focus op het beschermen van fundamentele rechten die worden aangetast door (semi-)automated decision making (ADM). De komende jaren zullen er in de EU veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van het juridische kader rondom kunstmatige intelligentie, waar ADM deel van uitmaakt. Het doel van JuLIA is om meer inzicht te krijgen in algoritmische besluitvorming en de juridische implicaties die dat heeft voor fundamentele rechten.

Handboek en online cursussen

Onder leiding van prof. Aurelia Colombi Ciacchi wordt door het team van de RUG gewerkt aan de totstandkoming van een handboek, getiteld ‘Artificial intelligence and public administration: the limits of algorithmic governance’. Daarnaast zal een e-learning platform met online cursussen voor rechters worden gebouwd en wordt in september 2024 een ‘transnational training workshop’ georganiseerd voor 35 rechters uit heel Europa.

Project FRICoRe

Project JuLIA is de opvolger van het project ‘Fundamental Rights in Courts and Regulation’ (FRICoRe), dat in juni 2022 werd beëindigd. Dat project had als doel om rechters van richtlijnen te voorzien over de procedures en oplossingen omtrent fundamentele rechten op nationaal niveau. Daarbij werd in het bijzonder aandacht besteed aan consumentenbescherming, migratie, asiel, databescherming, gezondheidsrecht en anti-discriminatie.

Partners

Naast de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen werken nog zes internationale partners mee aan project JuLIA.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 01 juli 2024

    Collectieve quizzes om kennisbehoud te verbeteren

    Nina Mileva, Universitair docent Publiek Internationaal Recht, vertelt over haar lesmethode gebaseerd op een korte herhalingsquiz, genaamd de 'Quick Review Quiz'

  • 18 juni 2024

    Onderzoekers maken demonstratierecht voor iedereen helder

    Wat houdt het recht om te demonstreren precies in? Wat mag en moet de overheid bij demonstraties doen, en welke rechten en plichten hebben demonstranten? Demonstratie-expert Berend Roorda krijgt vrijwel dagelijks vragen over dit onderwerp. Met een...