Italiaanse aanpak maffia leerzaam voor Nederland
GRONINGEN – Wat kan Nederland leren van de ervaringen met de strafrechtelijke aanpak van de maffia in Italië? Die vraag staat centraal op een groot internationaal congres over dit onderwerp. Universitair hoofddocent aan de RUG Laura Peters organiseert het congres. “We kunnen veel leren van de Italiaanse aanpak.”
De omvang van de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ook is een verharding zichtbaar in de wijze waarop criminele organisaties hun activiteiten ontplooien. De moorden op strafadvocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries vormen uitwassen van een onderwereld die de bovenwereld letterlijk raakt.
Maffia
Italië heeft al veel langer en veel meer ervaring met de strafrechtelijke bestrijding van de maffia. Die vormt een zeer ernstige vorm van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit met een vergaande verstrengeling tussen onderwereld en bovenwereld.
Kroongetuigen
Universitair hoofddocent Laura Peters ziet kansen voor Nederland: “Er zijn mogelijkheden om onze strafrechtelijke aanpak naar Italiaans voorbeeld te verbeteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wijze waarop informatie over zware criminaliteit binnen het Italiaanse openbaar ministerie wordt gedeeld en de kroongetuigenregeling.”
Lessen voor Nederland
Peters is organisator van een groot internationaal congres over dit onderwerp. Op donderdag 14 maart 2024 komen Italiaanse en Nederlandse strafrecht-experts naar Nederland om met elkaar in debat te gaan over de lessen die Nederland kan trekken uit de Italiaanse strafrechtelijke aanpak van maffiacriminaliteit.
Dreigingsbeeld
In het ochtendprogramma staan het actuele dreigingsbeeld en verschijningsvormen van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland, Italië en Europa centraal. Ook komen de ervaringen met de samenwerking en kennisuitwisseling tussen Nederland en Italië aan de orde.
Veiligheidsvraagstuk
In het middagprogramma gaan topexperts uit de Italiaanse en Nederlandse strafrechtspraktijk met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over onder meer de coördinatie en gegevensdeling binnen het openbaar ministerie, de kroongetuigenregeling, de behandeling van omvangrijke strafzaken in de rechtspraak en diverse veiligheidsvraagstukken.
Dit congres wordt georganiseerd door de Vakgroep Strafrecht van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Italiaanse ambassade en hoogleraar strafrechtsvergelijking Peter Tak (Radboud Universiteit Nijmegen).
Datum:
|
14 maart 2024
|
---|---|
Aanvang:
|
09.15 uur (inloop vanaf 08.45 uur)
|
Locatie:
|
Den Haag
|
Prijs:
|
275 euro (incl. volledig verzorgde lunch, koffie/thee en borrel na afloop, en het boek ‘Hoofdlijnen van de bestrijding van maffiacriminaliteit in Italië’ (Laura J.J. Peters)). Het congres is gratis bij te wonen via een live verbinding met een nader bekend te maken locatie van de Rijksuniversiteit Groningen.
|
Taal:
|
Nederlands, Italiaans, Engels (vertaling aanwezig)
|
Laatst gewijzigd: | 22 februari 2024 11:08 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?