Finale hybride workshop van het Cyber Attribution Project
Op 27 maart sloot een groep studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid onder leiding van mr. dr. Evgeni Moyakine – Emma Brambilla, Emmy Zhang, Jakub Suchnicki, Janneke Douwes Dekker, Jessie Meij, Karolina Gruzel, Kyle Ludi en Lisa van der Tuin – het ‘Cyber Attribution Project’ dat door de Groninger Universiteitsfonds wordt gefinancierd, af met een hybride workshop voor experts in de mooie Doopsgezinde Kerk. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI en werd gehost door de student-assistent Karolina Gruzel die als project officer optrad.
Tijdens de workshop deelden Evgeni Moyakine als hoofdonderzoeker en studenten onder zijn begeleiding hun onderzoeksresultaten met een groep Nederlandse en buitenlandse experts op het gebied van cyberoperaties en staatsaansprakelijkheid. Zij bespraken onder meer welke cyberaanvallen tegen (Noord-)Nederland worden uitgevoerd, hoe deze aan staten kunnen worden toegerekend, welke toerekeningsregels en -procedures worden gevolgd op nationaal niveau en welke juridische consequenties dat met zich meebrengt. De workshop begon met een presentatie van de hoofdonderzoeker over het project als geheel en zijn bevindingen die worden beschreven in het onlangs gepubliceerde artikel over theorieën van staatscontrole. Daarna introduceerden de studenten vier door hen geschreven papers en voerden ze, net als hun begeleider, een diepgaande discussie met de experts die hen waardevolle feedback gaven. Evgeni Moyakine en Karolina Gruzel sloten de workshop af met het delen van de resultaten van het empirische onderzoek over juridische attributie in het cyberdomein waar de experts op dit specifieke gebied aan hadden meegedaan.
De workshop was een interactieve ervaring waar de deelnemers veel van hebben geleerd, zoals aangegeven door zowel de studenten als sommige aanwezige experts. Onder de experts die het evenement fysiek en online van over de hele wereld bijwoonden, waren niet alleen academici en cyberspecialisten, maar ook vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid. Het was een groot genoegen en een krachtige leerervaring om tijdens het onderzoeksproject samen te werken met zulke inspirerende mensen uit diverse landen en organisaties en om de Nederlandse en internationale studenten van verschillende Bachelor- en Masteropleidingen aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid bij elkaar te kunnen brengen.
Het team bestaand uit acht studenten en de universitair docent van onze faculteit is iedereen ontzettend dankbaar die dit project mogelijk heeft gemaakt en wiens deelname het uitgevoerde onderzoek heeft verrijkt. Hopelijk is dit maar het begin van een inclusieve multistakeholder-samenwerking in het kader van de prangende kwestie van cybertoerekening en internationale aansprakelijkheid.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:25 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?