Dr. Michelle Bruijn benoemd tot lid van Young Academy Groningen

Michelle Bruijn, universitair hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot lid van de Young Academy Groningen. Ze treedt daarmee toe tot een groep getalenteerde, enthousiaste en ambitieuze jonge onderzoekers van de RUG en het UMCG.
Onderzoek van Michelle Bruijn
Michelle Bruijn promoveerde in 2021 cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar sluitingen van drugspanden en de regulering van cannabis. Ze is onlangs benoemd tot universitair hoofddocent bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Hier zet ze haar onderzoek naar onder andere de sluiting van drugspanden voort.
In de afgelopen twee jaar verschenen twee onderzoeksrapporten over dit onderwerp, waarvoor Bruijn in opdracht van het WODC en het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap samenwerkte met respectievelijk Michel Vols, Ralph Mennes en Jorine de Muijnck. Eén van haar onderzoeksrapporten heeft geleid tot meer dan negentig Kamervragen en een aangenomen motie door de Tweede Kamer, die ertoe moet leiden dat de gevolgen van dergelijke sluitingen worden gemonitord.
Daarnaast doet Bruijn onderzoek naar het internationale recht op huisvesting en het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving. Zo is ze betrokken geweest bij een interdisciplinair onderzoeksproject naar de uitbreiding van rookvrije zones. In 2022 heeft Bruijn de Ben Feringa Impact Award gewonnen vanwege de maatschappelijke impact van haar onderzoek.
Over de YAG
De Young Academy Groningen werd in 2016 opgericht en werkt sindsdien onafhankelijk als organisatie voor het creëren van bewustzijn rondom wetenschap en scholingszaken die belangrijk zijn voor jonge onderzoekers.
De missie van de YAG is onder andere om samenwerking tussen disciplines binnen en buiten de RUG te stimuleren en om nieuwe invalshoeken te vinden voor het verbinden van de academische wereld en de samenleving. Ook wil de organisatie ervoor zorgen dat jonge onderzoekers meer te zeggen hebben over het universiteitsbeleid en dat er meer geïnvesteerd wordt in hun professionele ontwikkeling.
Benoemingstermijn en voordelen
Het lidmaatschap van de YAG geldt voor de duur van vijf jaar en is daarna niet vernieuwbaar. Leden krijgen niet alleen de kans om connecties te leggen met jonge wetenschappers van andere faculteiten, maar worden ook voorbereid op het lidmaatschap van (inter)nationale wetenschappelijke besturen en organisaties.
De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt de YAG met een budget voor de verschillende projecten, een budget per lid en drie promovendiplekken voor interdisciplinair onderzoek. Met behulp van die budgetten kunnen de leden diverse onderzoeksprojecten financieren.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:31 |
Meer nieuws
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...
-
22 april 2025
Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?
Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...
-
15 april 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’