Dr. Kostia Gorobets wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

Kostia Gorobets, universitair docent internationaal recht aan onze faculteit, heeft een van de vijf Dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn proefschrift Contemplating an uneven landscape: the authority of international law.
Proefschrift over internationaal recht
In zijn proefschrift verbindt Gorobets de rechtsfilosofie met het internationaal recht. Hij onderzocht hoe de autoriteit van internationaal recht verschilt van de wettelijke autoriteit zoals die op nationaal niveau bekend is. Internationaal recht wordt gewoonlijk als een nog onvolgroeid soort recht gezien, omdat het centrale wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende organen ontbeert. In een vijftal essays beargumenteert Gorobets dat dit een misverstand is.
Gorobets toont in zijn proefschrift aan dat de kracht van het recht vooral schuilt in de bijzondere wijze waarop het morele en politieke discussies op een ander plan brengt. De specifiek juridische wijze van argumenteren maakt het mogelijk om de verschillende morele en politieke standpunten op zo’n manier te herformuleren dat een redelijke discussie een optie wordt. Gorobets beargumenteert dat het internationaal recht zijn gezag niet alleen aan zijn normatieve inhoud ontleent, maar ook aan de specifieke manier waarop het normatieve redeneringen ondersteunt.
Het eindresultaat van Gorobets’ proefschrift is een boek waarin hij een theoretisch perspectief biedt op discussies die in het algemeen sterk geënt zijn op het model van het nationale recht. Hij vestigt de aandacht op aspecten van het internationaal recht die zowel in het internationaalrechtelijk discours als in de rechtsfilosofische theorievorming onbelicht zijn gebleven.
Dissertatieprijzen
Sinds 1988 reikt de Stichting Praemium Erasmianum jaarlijks vijf Dissertatieprijzen uit aan jonge onderzoekers die een uitmuntende dissertatie hebben afgerond op het terrein van de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen of Rechtsgeleerdheid. De prijzen worden alleen uitgereikt aan onderzoekers die werkzaam zijn bij een Nederlandse universiteit.
Elke Dissertatieprijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.000 en een oorkonde. Dit jaar hebben de verschillende universiteiten maar liefst 32 proefschriften aangedragen, waaruit vijf winnaars zijn gekozen.
Uitreiking
De uitreiking van de Stichting Praemium Erasmianum Dissertatieprijzen vindt dit jaar plaats in het Paushuize te Utrecht, op vrijdag 2 juni 2023 vanaf 16:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich voor het evenement aanmelden door te mailen naar disseratieprijzen@erasmusprijs.org, onder vermelding van ‘Aanmelding uitreiking’.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:29 |
Meer nieuws
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...
-
22 april 2025
Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?
Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...
-
15 april 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’