Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Vidi-beurs voor onderzoek naar bestuurlijke kwetsbaarheid in het digitale tijdperk

01 juli 2022
Prof. Sofia Ranchordás

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi-financiering toegekend aan prof. Sofia Ranchordás van 800.000 euro. Met deze financiering gaat Ranchordás, hoogleraar Europees en Vergelijkend Publiekrecht aan de RUG, de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten die zich zal richten op bestuurlijke kwetsbaarheid in het digitale tijdperk.

Digitalisering en automatisering hebben als doel om efficiëntie te bevorderen, bureaucratie te verminderen en de communicatie tussen burgers en overheden te verbeteren. Burgers met gemiddelde geletterdheid, digitale vaardigheden en goede sociaaleconomische omstandigheden hebben dit inderdaad als zodanig ervaren.

Desalniettemin heeft de Toeslagenaffaire laten zien dat deze voordelen niet in gelijke mate worden gedeeld. Voor vele burgers zijn digitalisering en automatisering een bron van angst die de uitoefening van hun rechten in de weg staat. Bestaande regels en beginselen van publiekrecht (het recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid regelt) houden nog steeds geen rekening met bestuurlijke kwetsbaarheid. Dat wil zeggen, de onmogelijkheid om rechten op gelijke voorwaarden uit te oefenen.

Ranchordás: ‘Iedereen kan op een bepaald moment in het leven kwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld door het plotselinge verlies van een geliefde of het verliezen van je baan. Je overweldigd voelen door moeilijke omstandigheden kan het vermogen om je rechten tegenover de overheid uit te oefenen (bv. een werkloosheidsuitkering aanvragen) in de weg staan. Wanneer dit gebeurt is de overheid, met haar toenemende digitale en mensonvriendelijke kant, blind voor deze kwetsbaarheid en dus ook het publiekrecht. Daarom onderzoekt dit project hoe bestuurlijke kwetsbaarheid de rechtspositie van burgers beïnvloedt, hoe de overheid hen in de steek laat, hoe kwetsbare burgers empowered kunnen worden en hoe het publiekrecht opnieuw ontworpen kan worden voor inclusie in het digitale tijdperk.

Vidi

Het NWO-Talentprogramma bestaat uit drie financieringsvormen (Veni, Vidi, Vici), afgestemd op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd. Vidi is een financieringsinstrument voor ervaren onderzoekers. Het stelt onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau, in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe zelf één of meer onderzoekers aan te stellen.

Meer informatie

Prof. Sofia Ranchordás


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:06 december 2022 10:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 01 juli 2024

    Collectieve quizzes om kennisbehoud te verbeteren

    Nina Mileva, Universitair docent Publiek Internationaal Recht, vertelt over haar lesmethode gebaseerd op een korte herhalingsquiz, genaamd de 'Quick Review Quiz'

  • 18 juni 2024

    Onderzoekers maken demonstratierecht voor iedereen helder

    Wat houdt het recht om te demonstreren precies in? Wat mag en moet de overheid bij demonstraties doen, en welke rechten en plichten hebben demonstranten? Demonstratie-expert Berend Roorda krijgt vrijwel dagelijks vragen over dit onderwerp. Met een...