Nieuw WODC onderzoek naar financiële vergoedingen en het schuldsaneringstraject
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) zullen onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek verrichten naar de mogelijkheden om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden.
Het onderzoek heeft betrekking op de vraag of bepaalde financiële vergoedingen voor materiële of immateriële schade buiten een schuldsaneringstraject kunnen worden gehouden. Onder schuldsaneringstraject valt zowel de minnelijke schuldhulpverlening als de wettelijke schuldsanering zoals deze in titel III van de Faillissementswet is geregeld.
Het buiten beschouwing laten van dergelijke vergoedingen in een schuldsaneringstraject is ingegeven door de wens een slachtoffer vrijelijk over de tegemoetkoming te laten beschikken. Dit leidt echter tot spanning met het fundamentele beginsel dat een schuldenaar met zijn gehele vermogen instaat voor zijn schulden alsmede met internationaalrechtelijke waarborgen voor de rechten van schuldeisers.
De onderzoekers zullen nagaan welke mogelijkheden er binnen het bestaande Nederlands en internationaal (verdrags)rechtelijke kader bestaan om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden. Daartoe zal ook een rechtsvergelijkend onderzoek plaatsvinden. Het rapport wordt begin 2023 uitgebracht.
Het onderzoeksteam bestaat uit Arpi Karapetian, Charlotte Pavillon, Albert Verheij en Frank Verstijlen van de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht.
Meer informatie
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 24 juni 2022 11:46 |
Meer nieuws
-
14 mei 2025
Podcastserie Universiteit van Nederland: paralellen tussen Italiaanse maffia en Nederlandse georganiseerde misdaad
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...