Nieuw WODC onderzoek naar financiële vergoedingen en het schuldsaneringstraject
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) zullen onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek verrichten naar de mogelijkheden om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden.
Het onderzoek heeft betrekking op de vraag of bepaalde financiële vergoedingen voor materiële of immateriële schade buiten een schuldsaneringstraject kunnen worden gehouden. Onder schuldsaneringstraject valt zowel de minnelijke schuldhulpverlening als de wettelijke schuldsanering zoals deze in titel III van de Faillissementswet is geregeld.
Het buiten beschouwing laten van dergelijke vergoedingen in een schuldsaneringstraject is ingegeven door de wens een slachtoffer vrijelijk over de tegemoetkoming te laten beschikken. Dit leidt echter tot spanning met het fundamentele beginsel dat een schuldenaar met zijn gehele vermogen instaat voor zijn schulden alsmede met internationaalrechtelijke waarborgen voor de rechten van schuldeisers.
De onderzoekers zullen nagaan welke mogelijkheden er binnen het bestaande Nederlands en internationaal (verdrags)rechtelijke kader bestaan om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden. Daartoe zal ook een rechtsvergelijkend onderzoek plaatsvinden. Het rapport wordt begin 2023 uitgebracht.
Het onderzoeksteam bestaat uit Arpi Karapetian, Charlotte Pavillon, Albert Verheij en Frank Verstijlen van de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht.
Meer informatie
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 24 juni 2022 11:46 |
Meer nieuws
-
04 februari 2025
‘Verleiden mag, misleiden niet’
In de supermarkt staat een pak ‘zwarte bessensap’. Tenminste, zo heet het en de foto op de verpakking suggereert dat ook. Maar uit de ingrediëntenlijst blijkt dat de inhoud voornamelijk gemaakt is van appels en druiven. Is dat zonder meer toegestaan?...
-
23 januari 2025
Twee RUG-onderzoekers treden toe tot De Jonge Akademie
Prof. mr. dr. Björn Hoops en dr. Esther Metting treden toe tot De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Elk jaar kiest de DJA tien talentvolle wetenschappers die zich wetenschappelijk bewezen hebben en...
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...