Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Nieuw onderzoekscentrum gezondheidsrecht: Groningen Centre for Health Law

20 mei 2022
GCHL logo

De Faculteit Rechtsgeleerdheid kent sinds kort een nieuw onderzoekscentrum: het Groningen Centre for Health Law (GCHL). In het nieuwe centrum zijn twee reeds bestaande centra opgegaan, het Gronings Centrum voor Kinderrechten in de Gezondheidszorg en Global Health Law Groningen Research Centre. Het GCHL richt zich op het nationaal en internationaal gezondheidsrecht met bijzondere aandacht voor mensenrechten. De lancering vond plaats op 12 mei 2022 tijdens het internationale congres Tobacco, Law and Human Rights: crossing borders, spaces and substances .

Het gezondheidsrecht is een specialisme binnen de rechtsgeleerdheid dat wel wordt omschreven als het geheel van rechtsregels direct verband houdend met de zorg voor de gezondheid. Het rechtsgebied is gericht op bestudering en toepassing van deze rechtsregels en de daarmee samenhangende rechtsverhoudingen, zowel in theorie als in praktijk. Hierbij speelt de samenwerking met andere wetenschappelijke (zorg)disciplines een grote rol.

Onderwijs en onderzoek

Met het recht op gezondheid als uitgangspunt richt onderwijs en wetenschappelijk onderzoek binnen GCHL zich op vraagstukken rond de toegang tot zorg, aspecten van medische professionaliteit, gezondheidspreventie en -promotie, medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, en het begin en einde van leven. Andere onderzoeksthema’s zijn demografisch en/of geografische gezondheidsverschillen, de positie van kwetsbare patiëntengroepen, reproductieve en geestelijke gezondheid en een gezonde leefomgeving. GCHL verzorgt hiermee corresponderend juridisch onderwijs op universitair niveau (Nederlands en Engels), ook ten behoeve van de jaarlijkse summerschool, en voor medische opleidingen binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Multidisciplinair

Prof. mr. dr. Brigit Toebes
Prof. mr. dr. Brigit Toebes

Het GCHL is een gespecialiseerd centrum dat werkzaamheden verricht in een multidisciplinaire setting. Hoogleraar Gezondheidsrecht in internationaal perspectief en directeur van het GCHL Brigit Toebes: ‘We bestuderen en analyseren kwesties die raken aan de gezondheid van verschillende groepen personen. Denk aan kinderen, volwassenen, vrouwen, ouderen, wilsonbekwamen, personen met een handicap en etnische minderheden.’

Mr. dr. Jo Dorscheidt
Mr. dr. Jo Dorscheidt

Kinderen vormen een bijzondere categorie vanwege hun kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Dit speelt een rol bij medische zorg voor kinderen. Universitair docent gezondheidsrecht Jo Dorscheidt is zowel aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid als aan het UMCG verbonden. ‘Bij de medische zorg voor kinderen rijzen geregeld vragen over de wijze waarop de fundamentele rechten van het kind in het geding zijn. De eerbiediging van deze rechten, vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), rust bij de internationale statengemeenschap, de afzonderlijke staten, en ook bij zorginstellingen en individuele hulpverleners. Dit is echter nog maar weinig systematisch in kaart gebracht’, aldus Dorscheidt.

Mensenrechten

Via de expertise van gekwalificeerde leden en fellows, richt GCHL zich vooral op de mensenrechtelijke dimensie van het gezondheidsrecht. Toebes: ‘Er zijn meerdere factoren die de gezondheid en het welzijn van individuen beïnvloeden, daarom combineren onze leden hun professionele vaardigheden om uitdagingen met betrekking tot gezondheid aan te gaan.’ Een greep uit de onderzoeksthema's: tabaksontmoediging, het reguleren van ongezond voedsel, infectieziekten-bestrijding, klimaatverandering en gezondheid, en mentale en reproductieve gezondheid.

Voor meer informatie zie de website van het Groningen Centre for Health Law.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:12 augustus 2022 10:51
View this page in: English

Meer nieuws