Dr. Kostia Gorobets en dr. Yuliya Hilevych krijgen Incentive Fund for Interdisciplinary Projects toegekend
Kostia Gorobets, universitair docent internationaal recht aan onze faculteit, heeft op 1 juni 2022 de Incentive Fund for Interdisciplinary Projects toegekend gekregen voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Challenging Russian Imperialism: De-Colonising Post-Soviet Past and Present’. Het levert hem €4000 op die hij voor het project kan gebruiken.
Samenwerking tussen twee faculteiten
Gorobets diende de aanvraag in met dr. Yuliya Hilevych. Zij is eveneens werkzaam bij de RUG, als universitair docent sociale geschiedenis aan de faculteit Letteren. De aanvraag van Gorobets en Hilevych werd gedaan vanuit beide faculteiten en is specifiek gekoppeld aan de Agricola School of Sustainable Development.
Doel van het onderzoek
Het doel van het project van Gorobets en Hilevych is om hedendaags Russisch imperialisme te onderzoeken en zo in kaart te brengen hoe dat imperialisme in post-Sovjetcontexten wordt betwist. Er is een debat ontstaan over hoe de wortels en de aard van het Russisch imperialisme moeten worden geconceptualiseerd, vooral vanuit een dekoloniaal perspectief.
Gorobets en Hilevych stellen meerdere vragen binnen dat debat aan de kaak. Hoe wordt het Russische imperialisme geconstrueerd en verteld via de geschiedenis en het recht? Hoe kunnen dekoloniale benaderingen worden toegepast op de post-Sovjet ruimten in het licht van de imperiale ambities van Rusland? Zou het verzoenen van de regio met haar geschiedenis door middel van een dekoloniale bril kunnen bijdragen aan sociale integratie en rechtvaardigheid?
Casestudy, literatuurreview en workshop
Bij het beantwoorden van die vragen vormt de meest recente en diepgaande manifestatie van Russisch imperialisme, de invasie van Oekraïne, de belangrijkste casestudy. Ook zal het duo een literatuurreview uitvoeren naar de manier waarop de academische wetenschap over/uit Oost-Europa en Centraal-Azië dekoloniale benaderingen en kritieken heeft toegepast op specifieke manifestaties van het Russisch imperialisme. Het onderzoek wordt afgesloten met een academische workshop over de dekoloniale benadering van imperialisme.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 12 november 2024 14:14 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...