Paul van Sasse van IJsselt benoemd tot bijzonder hoogleraar Recht en Religie
Per 1 december 2021 is Paul van Sasse van IJsselt benoemd tot bijzonder hoogleraar Recht en Religie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Groninger Universiteitsfonds en ondergebracht bij de Vakgroep Algemene Rechtswetenschap en Rechtsgeschiedenis, met nauwe betrokkenheid van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.
Van Sasse van IJsselt zal zich bezig houden met onderzoek naar vraagstukken omtrent grondrechten in een pluriforme democratische samenleving. Daarbij richt hij zich vooral op de individuele en collectieve vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, mede in relatie tot andere grondrechten in een gelaagde rechtsorde en in een veranderende samenleving.
Van Sasse van IJsselt is coördinerend juridisch adviseur mensenrechten en plaatsvervangend hoofd van de afdeling constitutionele zaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast is hij raadsheer-plaatsvervanger in de afdeling strafrecht van het Gerechtshof Amsterdam. Voorts is hij onderzoeker conflicterende grondrechten bij de afdeling staats- en bestuursrecht van de VU Amsterdam en docent mensenrechten aan de Academie voor wetgeving- en overheidsjuristen. Hij publiceert veelvuldig op het terrein van grondrechten, wetgeving en rechtsstaat, is lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Recht en Religie en maakt actief deel uit van een uitgebreid nationaal en Europees netwerk.
Van Sasse van IJsselt studeerde Rechten en Filosofie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de VU Amsterdam.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 20 december 2021 10:58 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?