Prof. Ramses Wessel deelnemer deskundigenbijeenkomst Eerste Kamer handelsverdrag CETA
Op dinsdag 19 mei heeft in de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst plaatsgevonden over het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Prof. Ramses Wessel, hoogleraar Europees recht, nam deel aan de bijeenkomst en stelde dat er geen juridische redenen zijn om niet in te stemmen met het zogenoemde Investment Court System dat door het verdrag wordt ingesteld.
In het position paper dat hij opstelde ten behoeve van de bijeenkomst stelt hij dat de kritiek op CETA niet is gebaseerd op feiten. De conclusie van Wessel luidt dat de meeste onderwerpen in dit verdrag niet onder de bevoegdheden van de EU-lidstaten vallen en dat het Nederlands parlement zich daarom terughoudend moet opstellen, zeker omdat het Europees Parlement het verdrag al heeft goedgekeurd.
CETA bevat belangrijke verbeteringen ten opzichte van eerdere handelsverdragen vooral waar het gaat om de bescherming van duurzaamheid, arbeid en milieu. Ook het Investment Court System (een novum) doet recht aan de fundamentele en constitutionele waarborgen die binnen de Europese Unie gelden voor rechtsbescherming. Dit laatste is na een grondige analyse van CETA in april 2019 ook vastgesteld door het Hof van Justitie van de EU.
De bijeenkomsten van 12 en 19 mei zijn beide terug te kijken via de website van de Eerste Kamer.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 mei 2020 14:36 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?