Onderzoek naar de water-energie-voedselketen in Zuid-Afrika
Het Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (GCELS) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid maakt deel uit van een consortium dat een onderzoeksvoorstel ingediend heeft bij het onderzoeksprogramma Cooperation South Africa-The Netherlands. In deze eerste voorstelronde heeft het consortium een onderzoeksbeurs gekregen met een looptijd van drie jaar. Het project wordt gefinancierd door NWO en de Zuid-Afrikaanse Nationale Onderzoeksstichting (NRF) en omvat onderzoek naar de water-energie-voedselketen (WEV) in Zuid-Afrika. Het consortium bestaat uit twee Nederlandse universiteiten (de Universiteit van Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen), twee Zuid-Afrikaanse universiteiten (de North-West University en de University of Fort Hare) en het World Wide Fund for Nature in Zuid-Afrika.
Het onderzoeksproject ‘Water-energie-voedselgemeenschappen in Zuid-Afrika: multi-actor nexus-governance voor sociale gerechtigheid?’ kijkt naar de besluitvormingsprocessen met betrekking tot de toenemende vraag naar en productie van energie, water en voedsel en de gevolgen voor sociale rechtvaardigheid. Het project is geïnspireerd op de onlangs aangenomen EU-wetgeving voor energiegemeenschappen en introduceert het concept ‘WEV-gemeenschappen’. GCELS zal een postdoc-onderzoeker aanstellen om het rechtskader voor energiegemeenschappen en de gevolgen daarvan voor de sociale rechtvaardigheid op EU-niveau en in sommige EU-lidstaten te onderzoeken. De onderzoeker zal ook deelnemen aan een vergelijkende analyse van de relevante wetgeving in de EU en Zuid-Afrika, om inzicht te krijgen in de juridische uitdagingen en mogelijkheden voor WEV-gemeenschappen. Prof. dr. Martha Roggenkamp en dr. Romain Mauger zijn namens GCELS betrokken bij het project.
Water-Energie-Voedselketen
De Water-Energie-Voedselketen krijgt steeds meer aandacht, zowel uit de wetenschappelijke hoek als uit de beleidshoek. Ondanks het groeiende bewijs over welk soort nexus governance werkt, is er maar weinig bekend over de gevolgen van dergelijk bestuur voor sociale rechtvaardigheid. Voor het implementeren van de keten is besluitvorming nodig over de afweging tussen het gebruik en de productie van water, energie en voedsel. Deze beslissingen zijn bijzonder urgent op gezins- en gemeenschapsniveau. Dit roept vragen op over de gerechtigheid van wie kan profiteren van de keten, wie de beslissingen neemt en op welk niveau. In Zuid-Afrika, waar de toegang tot water, energie en voedsel sterk wordt beïnvloed door principes zoals apartheid en ongelijkheid, moeten de uitdagingen en mogelijkheden voor een sociaal rechtvaardige ketenimplementatie from the bottom up worden bestudeerd. Dit onderzoek introduceert het concept van WEV-gemeenschappen, geïnspireerd door EU-wetgeving voor energiegemeenschappen om hun eigen hernieuwbare elektriciteit te produceren. We onderzoeken hoe dit concept kan worden toegepast op Zuid-Afrikaanse gemeenschappen en of het kan worden uitgebreid met de productie en aanvoer van water en voedsel. Ook kijken we naar de gevolgen hiervan voor de sociale rechtvaardigheid. Het project bestaat uit een (vergelijkende) analyse van de juridische kaders in de EU en Zuid-Afrika, en onderzoekt met name de onderlinge WEV-verbanden en besluitvormingsprocessen in twee gemeenschappen in de Zuid-Afrikaanse provincies Oost-Kaap en Noord-Kaap. Disseminatie vindt plaats via publicaties, workshops, een website, een symposium en lokale festivals gericht op de WEV-keten.
Meer informatie
Website NWO
Prof. Martha Roggenkamp
Dr. Romain Mauger
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 06 augustus 2021 13:39 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?