Rechtenstudente Sarah-Devorah Poot wint Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2019
Sarah-Devorah Poot heeft de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2019 gewonnen voor haar scriptie, getiteld: ‘In de kinderschoenen. Onderzoek naar kindvriendelijke uitspraken in de Nederlandse civiele rechtspraktijk’. Deze prijs voor de beste masterscriptie op het terrein van kinderrechten wordt jaarlijks uitgereikt door Defence for Children samen met de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden. De prijs werd uitgereikt op 10 december, internationale mensenrechtendag.
Sarah-Devorah heeft in haar winnende scriptie ‘In de kinderschoenen. Onderzoek naar kindvriendelijke uitspraken in de Nederlandse civiele rechtspraktijk’ allereerst onderzocht wat de mogelijke redenen zijn voor het schrijven van kindvriendelijke uitspraken. Ze concludeert dat deze onder meer gevonden kunnen worden in verschillende nationale en internationale bepalingen, waaronder het recht van het kind op participatie vastgelegd in artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag. Uit het empirische deel van de scriptie blijkt dat er nog wel verbeteringen nodig zijn om de huidige kindvriendelijke uitspraken ook daadwerkelijk volledig kindvriendelijk te maken. Hiertoe worden concrete aanbevelingen gedaan.
Jaap Doek, voorzitter van de jury: “Sarah-Devorah heeft een zeer goede en aansprekende scriptie ingediend die ingaat op de groeiende aandacht voor kindvriendelijke uitspraken van rechters. Het is een gedegen wetenschappelijk werk met een bijzonder sterk empirisch deel, waarin zowel jongeren als rechters naar hun mening is gevraagd.”
Sarah-Devorah schreef de scriptie voor haar master Nederlands Recht onder begeleiding van Carien de Jager. De prijs bestaat uit een vrij te besteden bedrag van €500,- en een georganiseerde reis naar het VN-Kinderrechtencomité in Genève.
Zie meer informatie en een link naar de scriptie op de website van Defence for Children.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 13:41 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?