Oratie Brigit Toebes: Recht in tijden van chronische ziekten
Chronische ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste volksgezondheidsuitdaging van onze tijd. Vier gedragsrisico’s liggen aan de wortel van deze ziekten: roken, schadelijk alcoholgebruik, ongezond voedsel en gebrek aan beweging.
Hoogleraar Brigit Toebes gaat in haar inaugurele rede in op de wijze waarop internationaal en nationaal recht een rol spelen bij het terugdringen van ongezond gedrag in de samenleving. Het recht is een krachtig middel om ongezond gedrag terug te dringen en kan effectiever ingezet worden.
Rookverbod, suikertaks en verbod op alcoholreclame
Op internationaal niveau is er de mogelijkheid om verdragen aan te nemen op het terrein van alcohol en ongezond voedsel, in aanvulling op het bestaande WHO-Kaderverdrag inzake de Tabaksontmoediging. Op nationaal niveau zijn maatregelen als een rookverbod, een suikertaks en een verbod op marketing van alcohol effectieve middelen om ongezond gedrag terug te dringen.
Mensenrechten
Toebes besteedt tevens aandacht aan de wijze waarop het reguleren van ongezond gedrag raakt aan mensenrechten als het recht op gezondheid en het recht op zelfbeschikking. Ook komt aan bod dat veel ongezond gedrag veroorzaakt wordt door een ongezonde leefomgeving. Hoe kan het recht daarop inspelen?
Biografie
Brigit Toebes promoveerde in januari 1999 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift getiteld The Right to Health as a Human Right in International Law. Daarna woonde en werkte zij achtereenvolgens in Den Haag, Aberdeen en Kopenhagen. Sinds 2012 is zij werkzaam bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, achtereenvolgens als Universitair Docent en Rosalind Franklin Fellow. In september 2018 is zij benoemd tot hoogleraar in de Leerstoel Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief. Brigit’s expertise bevindt zich op het snijvlak van mensenrechten en het gezondheidsrecht.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 05 januari 2024 12:38 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?