Hoe bescherm je gezondheidsgegevens? Online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen geeft inzicht
Gebruikt u een activity tracker of app om uw conditie en gezondheid bij te houden? Heeft u een digitaal patiëntendossier? Werkt u in de gezondheidszorg en maakt u gebruikt van moderne technologieën? Een gratis cursus van de Rijksuniversiteit Groningen geeft inzicht in de risico’s die hiermee gemoeid zijn en de wijze waarop deze gegevens beschermd kunnen én moeten worden als gevolg van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Technologieën waarmee gezondheidsgegevens worden verwerkt ontwikkelen zich in een snel tempo. Steeds meer mensen maken bijvoorbeeld gebruik van fitnessapps of activity trackers om hun conditie en gezondheid te meten. Maar ook in de gezondheidszorg worden nieuwe technologieën ingezet om patiënten te behandelen. Al deze technologieën genereren een enorme hoeveelheid gezondheidsgegevens die worden verzameld en opgeslagen. Dit maakt deze gegevens kwetsbaar. Hoe zit het met de privacy van deze gegevens?
Gezondheidsgegevens en de AVG
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe AVG van toepassing. De AVG is een belangrijke wetswijziging die gegevensbescherming in de EU verbetert. De nieuwe normen opgelegd door de AVG vereisen een verandering in beleid en werkwijzen voor organisaties en bedrijven die gezondheidsgegevens verwerken.
Ken uw rechten én plichten!
De (Engelstalige) online cursus ‘Protecting Health Data in the modern age’ van de Rijksuniversiteit Groningen geeft inzicht in de bescherming van gezondheidsgegevens op grond van de AVG. Als deelnemer leert u de kern van de AVG met betrekking tot gezondheidsgegevens kennen. Wat zijn rechten, verplichtingen, risico’s en waarborgen? Doe ook mee en ontdek hoe de AVG (uw) gezondheidsgegevens beschermt. De cursus is ontwikkeld voor professionals in de gezondheidssector, onderzoekers, verzekeraars, IT-ontwikkelaars, ambtenaren, studenten, patiënten en iedereen die meer te weten wil komen over de bescherming van gezondheidsgegevens en de AVG. Op 19 augustus a.s. gaat de cursus weer van start.
Meer informatie:
Security, Technology and e-Privacy (STeP) research group, Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Melania Tudorica
Trix Mulder
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2022 09:29 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?