Alternatieve Europese kieswijzer mede door RUG-docent John Morijn ontwikkeld
Binnenkort zullen de verkiezingen voor het Europese Parlement plaatsvinden, op 23 mei 2019 is het zover. Er spelen vele zaken die Europese aspecten hebben: de economie, de vluchtelingencrisis, het klimaat, om er maar een paar te noemen. Het Europees Parlement speelt hierin een belangrijke rol. Universitair docent Europese mensenrechten John Morijn vindt het van groot belang dat de kiezer beseft dat Nederlandse partijen samenwerken met andere partijen in Europa, die volgens het Europees Parlement 'thuis' problemen veroorzaken met bescherming van Europese basiswaarden, zoals mensenrechten en de rechtsstaat.
In het Europarlement werken bijvoorbeeld de SGP en CU samen met de Poolse regeringspartij PiS, die momenteel onder vuur ligt, het CDA werkt samen met het Hongaarse Fidesz, de VVD en D66 met het door de 'Tsjechische Berlusconi' Babi geleide ANO. Dus 'onze' Europarlementariërs steunen partijen die onderwerp van kritiek zijn.
In de verkiezingsprogramma's van de diverse partijen is niets te vinden over dergelijke samenwerkingsverbanden. Om te weten waar uw stem straks terechtkomt, ontwikkelde Morijn in samenwerking met de mensenrechtenorganisatie Liberties een alternatieve Europese kieswijzer.
Eerder schreef John Morijn hierover al een artikel, gepubliceerd in de Volkskrant.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 13:41 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?