Trouwplannen? Nieuwe wet beperkt gemeenschap van goederen
Na 20 jaar noeste wetgevingsarbeid zit het erop: Het huwelijksvermogensrecht is geheel herzien en in een nieuw, modern jasje gestoken.
Op dinsdag 28 maart 2017 heeft ook de Eerste Kamer voor wetsvoorstel 33987 tot invoering van de beperkte gemeenschap van goederen en enkele aanpassingen in de Faillissementswet aangenomen. Daarmee komt een meer dan 20 jaar geduurd hebbende herzieningsoperatie van ons huwelijksvermogensrecht ten einde.
De nieuwe wet geldt voor mensen die na de inwerkingtreding trouwen en geen huwelijkse voorwaarden maken. Voortaan hoeven erfenissen en schenkingen niet meer bij een echtscheiding te worden gedeeld. Dit geldt ook voor alle eigen spullen en eigen schulden die men ten huwelijk aanbrengt. Bovendien worden echtgenoten beter beschermd tegen de schuldeisers van de partner in geval van faillissement.
Leon Verstappen, hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, was vanaf het begin betrokken bij de wetgevingsoperatie en heeft alle wetten ontworpen. Hij is blij met deze laatste wet: “De nieuwe wet sluit beter aan bij wat mensen willen als ze trouwen en beschermt beter tegen schuldeisers. Het is voortaan in veel gevallen niet meer nodig om testamenten te maken of huwelijkse voorwaarden op te stellen.” Men kan na invoering een stuk geruster in het huwelijksbootje stappen.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 18 januari 2024 13:54 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?