Expertmeeting: Slimme handhaving in de sociale zekerheid
Op woensdag 26 oktober heeft de onderzoeksgroep 'Handhaving van onderop' (www.handhavingvanonderop.nl) een drukbezochte expertmeeting georganiseerd met de titel ‘Slimme handhaving in de sociale zekerheid: een ontmoeting tussen praktijk en wetenschap’. 'Handhaving van onderop' is een interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de Rijksuniversiteit Groningen die handhavingsinstrumenten in de sociale zekerheid onderzoekt vanuit het perspectief van de burger.
Tijdens de expertmeeting werden de tussentijdse resultaten gepresenteerd van een onderzoeksproject (2014-2018) naar handhaving in de sociale zekerheid. In dit onderzoek worden verschillende handhavingsstijlen en hun effecten geanalyseerd en wordt een model voor effectieve handhaving ontwikkeld.
Na een korte introductie van het onderzoek door prof. dr. Marc Hertogh, volgden drie tafelgesprekken waarbij steeds een lid van de onderzoeksgroep in gesprek ging met een aantal gasten. Tijdens deze gesprekken werd ook de zaal uitgenodigd om mee te praten.
De onderzoekers prof. dr. Marc Hertogh, prof. dr. Heinrich Winter, dr. Heleen Weyers, dr. Willem Bantema en Paulien de Winter MSc gingen in gesprek met ruim 75 professionals uit de sociale zekerheid, waaronder medewerkers van verschillende uitvoeringsinstanties (Sociale Dienst, UWV, SVB) en gemeenten, advocaten, adviseurs, en leden van diverse Cliëntenraden. Centrale vragen waren hierbij: in hoeverre sluiten onze voorlopige bevindingen aan bij ervaringen uit de praktijk? Welke onderwerpen verdienen in het onderzoek nog meer aandacht? En wat zijn belangrijke do's en don'ts voor slimme handhaving? Dit leidde tot een levendige discussie die veel waardevolle inzichten heeft opgeleverd voor het vervolgonderzoek en voor de handhavingspraktijk.
Een kort verslag, een sfeerimpressie en alle presentaties staan op de site van de onderzoeksgroep Handhaving van Onderop.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 09 april 2024 11:47 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?