Publieksacademie voor de Rechtspraak over DNA in strafzaken: hard bewijs?
De DNA-databank is een belangrijk instrument bij de opsporing en vervolging van misdrijven. Wat zegt DNA nu? Ben je direct verdachte wanneer jouw DNA ergens wordt aangetroffen? Hoe beoordeelt een rechter DNA-sporen? Dit zijn vragen die aan bod komen tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdag 20 april 2016.
Ing. I. Jullens, forensisch onderzoeker bij de Politie Noord-Nederland leidt deze avond in over de forensische opsporing en legt uit wat het vakgebied inhoudt. Daarnaast gaat zij aan de hand van een concrete zaak in op de rol van DNA in strafzaken.
Vanuit de rechtbank Noord Nederland is rechter mr. J. van Bruggen aanwezig. Hij vertelt over de bruikbaarheid van DNA in rechtszaken, en meer in het bijzonder hoe de rechter in strafzaken omgaat met DNA als bewijs.
Waar en wanneer
Woensdag 20 april 2016 | 19.00 – 21.00 uur | RUG, Academiegebouw Broerstraat 5
Voor abonnees
Dagblad van het Noorden verloot onder abonnees 300 toegangsbewijzen. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. Er is een beperkt aantal plaatsen. Bent u geen abonnee, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak wil met laagdrempelige lezingen tegemoetkomen aan de grote belangstelling die bestaat voor de rechtspraak. Rechters, officieren van justitie, hoogleraren en andere deskundigen vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:44 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...