Michel Vols ontvangt Nicolaas Muleriusstipendium
Michel Vols, adjunct hoogleraar Openbare-orderecht, heeft het Nicolaas Muleriusstipendium 2016 toegekend gekregen. Het Nicolaas Muleriusstipendium, ten bedrage van 25.000 euro, wordt om de vijf jaar toegekend aan een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen die opmerkelijke resultaten heeft bereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de Academische Ceremonie ter ere van de Opening van het Academische Jaar op 5 september. Vols kreeg het stipendium toegewezen door Rector Magnificus Elmer Sterken. Eerder dit jaar ontving Vols al de Gratama Wetenschapsprijs en werd hij lid van de Young Academy Groningen.
De aanpak van overlast
Het recht moet volgens Vols niet alleen geschillen beslechten, maar ook problemen oplossen. In zijn onderzoek ontwikkelt hij samen met bijvoorbeeld woningcorporaties en politieambtenaren oplossingsgerichte methoden om overlast aan te pakken. Vols analyseert samen met econometristen grote hoeveelheden rechtszaken om zo te kunnen voorspellen wanneer een rechter besluit om een overlastgever uit zijn woning te zetten. Ook onderzoekt hij hoe rechters in Nederland slimmer gebruik kunnen maken van inzichten uit de gedragswetenschappen.
Vols is uitgegroeid tot de internationaal toonaangevende onderzoeker op het gebied van de delicate balans tussen het effectief aanpakken van verstoringen van de openbare orde en de eerbieding van mensenrechten van overlastgevers én slachtoffers.
Wetenschappelijk onderzoek zichtbaar maken
Frans Nelissen, directeur onderzoek faculteit Rechtsgeleerdheid: “Vols slaagt er uitstekend in om zeer goed wetenschappelijk onderzoek maatschappelijk zichtbaar te maken. Dit doet hij bijvoorbeeld met zijn weblog met een online database van alle jurisprudentie die van onschatbare waarde is. Vols verschijnt regelmatig in kranten en op radio en televisie. Hij onderhoudt contacten met vele medewerkers van ministeries, gemeenten, woningcorporaties, politie en hulpverleningsinstanties. Hij verzorgde tientallen workshops waarin hij met veldwerkers onderzoekt hoe overlast in een vroegtijdig stadium kan worden tegengaan. Begin 2016 ontwikkelde Vols met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het Ministerie van Veiligheid en Justitie een online tool waar mensen een op maat gemaakt advies krijgen over een specifieke overlastsituatie”
Besteding
Vols is van plan om het stipendium te gebruiken voor de realisatie van een online platform op basis waarvan burgers kunnen bepalen of overlast in hun omgeving juridisch aangepakt kan worden, en zo ja wat vervolgstappen voor buurtbemiddeling, woningcorporaties en gemeenten kunnen zijn. Met behulp van deze tool krijgen burgers hoogwaardig juridisch advies. Vols: “Onze faculteit staat midden in de samenleving. Met deze tool kunnen wij laten zien dat wetenschappelijk onderzoek direct maatschappelijke impact heeft”.
Nicolaas Mulerius
De Stichting Nicolaas Muleriusfonds is in 1991 in het leven geroepen met als doel bij te dragen aan de ontplooiing van de Rijksuniversiteit Groningen als een klassieke, internationaal opererende wetenschappelijke instelling met een brede culturele uitstraling. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar wetenschapsgebieden die waardevolle bijdragen aan dat profiel leveren. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door de Rector Magnificus en oud-rectoren van de Rijksuniversiteit Groningen. De uitreiking van de prijs vindt plaats ter gelegenheid van het lustrum van Nicolaas Mulerius.
Meer informatie
Meer (contact)informatie over Michel Vols vindt u op zijn profielpagina en bij ‘Wetenschappers in beeld’.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:42 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?