Alternatieve scenario’s voor de afhandeling van mijnbouwschade
In opdracht van de provincie Groningen hebben studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar de wijze waarop de afhandeling van mijnbouwschade is vormgegeven en de ervaringen van bij het dossier betrokken organisaties. De centrale vraag van het onderzoek luidt: Hoe ziet de governance van de afhandeling van mijnbouwschade er uit, welke problemen zijn daarbij zichtbaar en welke oplossingen zijn voor deze problemen mogelijk?
Voor het onderzoek zijn door middel van interviews met dertien betrokken partijen, waaronder de NAM, CVW en de NCG, zowel de ervaren problemen als mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht. De ervaren problemen blijken talrijk. Zo wordt bijvoorbeeld gewezen op een gebrek aan publieke regie op de wijze waarop de schadeafhandeling plaatsvindt. Ook wordt gesteld dat het door het Centrum voor Veilig Wonen gebruikte – door de NAM opgestelde – schadeprotocol in een voor de inwoners negatieve zin afwijkt van de in het Burgerlijk Wetboek vastgelegde uitgangspunten. Door een aantal betrokken partijen wordt het zelfs geheel niet (meer) wenselijk ervaren dat de NAM betrokken is bij de schadeafhandeling.
De organisaties zijn ook gevraagd naar mogelijke oplossingen. Het onderzoeksrapport werkt drie alternatieve scenario’s uit voor de manier waarop de afhandeling van mijnbouwschade vormgegeven zou kunnen worden. Deze scenario’s variëren in de mate waarin ze nopen tot fundamentele wijzigingen in het huidige stelsel. Het eerste scenario geeft een beoordeling van de mate waarin het nieuwe meerjarenprogramma van de NCG een oplossing biedt voor de ervaren problemen. Het tweede scenario (‘meer publieke regie’) betreft het versterken van de publieke governance op de afhandeling van de mijnbouwschade. In het derde scenario (‘de verantwoordelijke staat’) neemt de staat de afhandeling van de schadeclaims geheel over. Het vierde scenario (‘de aansprakelijke staat') werkt een voorstel uit voor de situatie waarin de staat (mede) aansprakelijk is voor de mijnbouwschade.
Maandag 19 december is het onderzoek gepresenteerd aan gedeputeerde Eelco Eikenaar in het Provinciehuis Groningen.
De onderzoeksopdracht is onderdeel van het honoursprogramma van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen.Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:27 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?