3.75 miljoen EU-subsidie voor opleiding 15 security experts
De onderzoeksgroep ‘Security, Technology and e-Privacy (STeP)’ van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft het coördinatorschap van een prestigieus Europees onderzoeksprogramma (Joint Doctorate) toegekend gekregen. Met de subsidie kunnen onder meer vijftien security-experts worden opgeleid.
ESSENTIAL is een uniek programma binnen het Horizon 2020 programma van de Europese Unie dat wetenschap, overheid en bedrijfsleven op het gebied van ‘Security Sciences’ bij elkaar brengt met als doel experts & professionals interdisciplinair op te leiden om de toekomstige uitdagingen op het gebied van ‘veiligheid’ aan te kunnen gaan. Coördinator van het project is Prof. Jeanne Mifsud Bonnici, Hoogleraar Europees Technologierecht en de Rechten van de Mens.
Veiligheid
Veiligheid is een onderwerp waar we in ons dagelijks leven vaak mee te maken hebben, soms bewust, vaak onbewust. Een praktisch voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het cameratoezicht op straat waar wij vaak (letterlijk) niet bij stilstaan. Het cameratoezicht op straat is daar om onze ‘veiligheid’ te bevorderen, maar wat gebeurt er met alle data die wordt gegenereerd?
‘Security Sciences’ als een wetenschappelijke discipline staat nog in haar kinderschoenen, maar recente ontwikkelingen en bijvoorbeeld de toegenomen terreurdreiging in Europese landen maakt de noodzaak voor deze wetenschappelijke discipline duidelijk. Mifsud Bonnici: “We are very proud to be in the forefront of developments and in a position to train very highly skilled individuals who will help solve some of the problems in this area”.
Training in de praktijk
Om de toekomstige uitdagingen op het gebied van ‘veiligheid’ aan te kunnen, is het noodzakelijk om verschillende disciplines met elkaar te laten samenwerken. Het is niet alleen de IT’er, de jurist, de forensisch expert of de wetenschappelijk onderzoeker die de problemen kan oplossen, maar de samenwerking en de interdisciplinariteit van de experts en professionals is onontbeerlijk. ESSENTIAL beoogt de aandacht te vestigen op de noodzaak van de ontwikkeling van ‘Security Sciences’ op een manier die zowel wetenschappelijk onderbouwd is als ook de kansen voor toegepaste opleiding en training in de praktijk op het brede gebied van ‘veiligheid’ maximaal benut.
Systematische analyse
De grootste uitdaging in dit vakgebied, en de reden om een joint PhD onderzoeksprogramma toegewijd aan ‘Security Sciences’ te starten, is de noodzaak om ‘veiligheidsvraagstukken’ systematisch en in elke fase van het vraagstuk grondig te analyseren. Dit vereist het systematisch ontwikkelen van kennis, met sterke theoretische en empirische onderbouwing, waarin zowel de computerwetenschappen als informatiebeveiliging en sociale, juridische, ethische en organisatorische aspecten van ‘veiligheid’ worden meegenomen.
Doelen ESSENTIAL
ESSENTIAL heeft zichzelf twee hoofddoelen gesteld: a) het trainen van interdisciplinaire veiligheidsexperts en professionals, om ‘veiligheidsvraagstukken’ te tackelen op een systematische manier en b) het verhogen van de maatschappelijke veerkracht en veiligheid door op interdisciplinaire wijze vijftien onderzoeksonderwerpen te adresseren, elk geassocieerd met reeds lang bestaande problemen op het gebied van ‘Security Sciences’, variërend van het modeleren van de perceptie en het toegankelijk maken van kennis, tot het verbeteren van veiligheid en privacy in data ecosystemen.
Implementatie
Het ESSENTIAL Joint Doctorate programma is een vierjarig project dat op 1 januari 2017 van start gaat. In totaal wordt een EU-subsidie verstrekt binnen het Horizon 2020 Marie Sklodowska-Curie programma van ruim 3.75 miljoen euro. In totaal werken zeven Europese begunstigden samen aan dit project:
- University of Groningen – Faculty of Law (STeP Research Group)
- The Norwegian University of Science and Technology - Center for Cyber and Information Security,
- The University of Malta – Faculty of Media & Knowledge Sciences,
- The Italian National Research Council - Institute of Legal Information Theory and Techniques,
- The Romanian “Mihai Viteazul” National Intelligence Academy – National Institute for Intelligence Studies,
- The Edith Cowan University – Security Research Institute in Perth, Australia and
- Netherlands Forensic Institute
Het consortium van zeven begunstigden wordt aangevuld met zes partnerorganisaties uit het bedrijfsleven en de overheid die stages en trainingen in de praktijk voor de PhD’s zullen hosten. Deze unieke samenwerking is een belangrijke stap in het beter voorbereiden van onze organisaties op de ‘veiligheidsuitdagingen’ waar onze maatschappij en wij als individuele burgers meer en meer mee te maken krijgen.
Meer informatie
- Voor meer informatie over de onderzoeksgroep Security, Technology and e-Privacy (STeP)’ van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen kunt u terecht op de website van STeP.
- Voor vragen over het ESSENTIAL onderzoeksproject kunt u contact opnemen met Bettina Zijlstra, Head of Project Office STeP, via b.zijlstra step-rug.nl.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:35 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?