Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Verjaringstermijnen zijn niet altijd spijkerhard'
Je koopt iets, terwijl je op dat moment geen contant geld of een pas bij je hebt. Je spreekt met de verkoper af dat je op een later tijdstip zult betalen. Je vergeet vervolgens te betalen en de verkoper vergeet om je aan je toezegging te herinneren. In zo’n geval komt er een moment – bij geldschulden is dat vijf jaar – dat de verkoper geen betaling meer kan vorderen. De deurwaarder kun je ook niet meer inschakelen. De vordering is verjaard, zo heet dat in het recht.
Dit is het begin van de column van bijzonder hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis in het novembernummer van straatmagazine De Riepe.
Laatst gewijzigd: | 09 januari 2018 09:27 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?