Subsidie Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen voor samenwerkende familierechtelijke instituten
Het Notarieel Instituut Groningen heeft in een samenwerkingsverband van familierechtelijk georiënteerde instituten van de universiteiten van Antwerpen, Gent, Hasselt, VU Brussel, Leuven, VU Amsterdam, Utrecht en Groningen, een subsidie binnengehaald van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen,voor een wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap over 'RETHINKIN – Juridische verwantschaps- en familiestudies herdenken in de Lage Landen'.
Herdefiniëring van het familierecht
De wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap (WOG) wil de herdefiniëring van het familierecht wetenschappelijk aansturen voor de Lage Landen en daarbij internationaal een leidende rol vervullen. Een herdefiniëring van het familierecht is noodzakelijk wegens maatschappelijke evoluties die de basis van het traditionele familierecht hebben ondergraven.
De WOG wil binnen het recht een pioniersrol spelen door die herdefiniëring uit te voeren in dialoog met andere disciplines (inter- en intradisciplinair) en de maatschappij (transdisciplinair). Dit gebeurt vanuit drie onderzoeksvragen:
- Welke bevoegdheid heeft de overheid, inhoudelijk zowel als procedureel, bij de regulering van familierelaties in verhouding tot de markt en de sociale zekerheid?
- Welke moet de inhoud zijn van het overheidsoptreden, vanuit de perspectieven van burgerschap, police power en parens patriae-bevoegdheid?
- Hoe kunnen recht en beleid beter worden afgesteld op sociale praktijken en percepties?
Daartoe bundelt de WOG de volledige academische familierechtsbeoefening op postdoc niveau in Vlaanderen (V.Fam.) met de Nederlandse Alliantie Familie & Recht (ACFL, NIG en UCERF) onder het ‘merk’ Lage Landen.
Roadmap
De WOG zal in eerste instantie een Roadmap for Kinship & Family Studies in the Low Countries opstellen en er wetenschappelijk mee aan de slag gaan. De Roadmap zal de springplank zijn voor internationale onderzoeksaanvragen onder het Horizon 2020-programma. Bestendige dialoog met een internationaal multi- en transdisciplinair panel zal toelaten het bestaande onderzoekslandschap open te breken en teams te vormen die wingebieden kan ontginnen in alliantie met andere disciplines.
De subsidie bedraagt ruim 60.000 euro over 5 jaar.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 12:22 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...