Rechtenstudenten Ruud Schepers en Ramon de Groot behalen derde plaats Grondwetstrijd
Rechtenstudenten Ruud Schepers en Ramon de Groot hebben de derde plaats behaald tijdens de Grondwetstrijd in Den Haag in het kader van 200 jaar Grondwet. Met hun inzending, het vastleggen van volksoevereiniteit in de Grondwet, behoorden zij tot de vijf finalisten, uit ruim 100 inzendingen. De jury onder leiding van prof.dr. J.Th.J. (Joop) van den Berg selecteerden de meest maatschappelijk en politiek relevante wijzigingsvoorstellen voor de huidige Grondwet. Op vrijdag 28 maart presenteerden de finalisten hun voorstellen tijdens het symposium Grondwet: ballast of baken?.
Ruud Schepers en Ramon de Groot verzorgden met hun presentatie de aftrap van het symposium. Ze hadden hun voorstel geheel zelfstandig ontworpen, uitgewerkt en gepresenteerd. Het onderwerp was ook bepaald niet het eenvoudigste: het vastleggen van volksoevereiniteit in de Grondwet en het aanpassen van enkele kernbepalingen in de Grondwet als consequentie van deze keuze (zoals de kabinetsformatie). Een fantastische prestatie.
In het kader van de viering van 200 jaar Grondwet organiseerde de Academie voor Wetgeving, in samenwerking met het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, de GrondwetStrijd. Van studenten tot ambtenaren, van juristen tot historici, iedereen kon deelnemen door zelf een wijziging van de Grondwet of een heel nieuw artikel op te stellen en in te zenden. Een deskundige jury ging na hoe het wijzigingsvoorstel tot stand is gekomen en beoordeelde het voorstel op maatschappelijke relevantie, politieke gevoeligheid en juridische kwaliteit.
Met de derde plek wonnen Ruud en Ramon een weekend Maastricht.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 12:20 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?