Jeroen ten Voorde benoemd tot bijzonder hoogleraar Strafrechtfilosofie
Mr. dr. J.M. (Jeroen) ten Voorde (1977) is met ingang van 1 februari 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Strafrechtfilosofie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vanwege de Stichting Bijzondere Leerstoel Leo Polak. Ten Voorde zal onder meer een bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek op het terrein van de strafrechtsfilosofie, waarbij het gedachtegoed van Leo Polak, filosoof en vrijdenker die tot in de Tweede Wereldoorlog hoogleraar was aan deze universiteit, een uitgangspunt vormt.
Ten Voorde begon zijn wetenschappelijke carrière in de strafrechtfilosofie als promovendus bij de sectie rechtsfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar deed hij onderzoek naar het strafrecht in de multiculturele samenleving en de vraag binnen welke grenzen rekening zou kunnen worden gehouden met culturele verschillen. Dit onderzoek mondde uit in zijn dissertatie Cultuur als verweer. Een grondslagentheoretische studie naar de ruimte en grenzen van culturele diversiteit in enige leerstukken van materieel strafrecht.
Na zijn promotie bleef hij publiceren en op het terrein van het strafrecht in de multiculturele samenleving. In zijn onderzoek richt hij zich tegenwoordig vooral op ontwikkelingen in het materiële strafrecht, in het bijzonder verschuivende grondslagen van algemene leerstukken van strafrechtelijke aansprakelijkheid en criteria voor strafbaarstelling. Ten Voorde is tevens universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 11:39 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?