Handhaving van Onderop, onderzoek naar handhavingsinstrumenten in de sociale zekerheid
Naleving van de regels op het gebied van sociale zekerheid en werk is belangrijk voor een economisch krachtig en sociaal Nederland met werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt?
Binnen de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen is een interdisciplinaire onderzoeksgroep gevormd die onderzoek verricht naar handhavingsinstrumenten in de sociale zekerheid. Vandaag is de website Handhaving van Onderop (www.handhavingvanonderop.nl) gelanceerd.
In dit project bekijken de onderzoekers verschillende handhavingsinstrumenten, analyseren de effecten van deze instrumenten en ontwikkelen een model voor effectief handhaven. Anders dan in veel andere onderzoeken, kijken ze hierbij niet vanuit het perspectief van de overheid, maar vanuit het perspectief van de burger.
Rijksuniversiteit Groningen i.s.m. Instituut Gak
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers maken deel uit van het onderzoeksprogramma Public Trust & Public Law aan het Groningen Centre for Law & Governance, een samenwerkingsverband tussen juristen, bestuurskundigen en rechtssociologen.
Het onderzoeksproject loopt van 2014 tot 2018 en wordt gefinancierd door Instituut Gak.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 09 april 2024 11:46 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?