Wil jij invloed uitoefenen op hoe het internet wordt gerund?
Eén van de belangrijkste veranderingen in maatschappelijke trends van de afgelopen jaren is de grote toename van consumenten online en hun veel geavanceerdere omgang met de media op het internet. Bezoekers aan een website worden vaak om persoonlijke informatie gevraagd. De website vraagt meestal toestemming aan de gebruiker om deze informatie te gebruiken. Het CONSENT-project, gecoördineerd door de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijkuniversiteit Groningen, onderzoekt hoe consumentengedrag en commerciële processen de rol van het verlenen van toestemming veranderen bij de verwerking van persoonlijke gegevens.
Het CONSENT-project heeft in heel Europa een online enquête gelanceerd om meningen van internetgebruikers te verzamelen. De uitkomsten van deze enquête zullen worden onderzocht en verkregen feedback zal worden gebruikt bij het opstellen van beleidsinstructies voor de Europese Commissie.
Toestemming
Het verlenen van toestemming van de consument is een fundamentele waarde waarop de Europese markteconomie is gebaseerd. Het project onderzoekt de manier waarop het verlenen van toestemming van de consument is verkregen bij veel gebruikte online diensten, zoals Facebook, YouTube en Twitter. Het commerciële succes van deze diensten hangt in grote mate af van het onthullen van belangrijke hoeveelheden persoonlijke gegevens door hun gebruikers.
Europese beleidsregels
“Online gebruikers hebben hiermee een middel in handen om de gang van zaken op het internet te beïnvloeden, aangezien de resultaten van de enquête zullen worden gebruikt bij de opstelling van nieuwe Europese beleidsregels” aldus prof. dr. Joseph Cannataci en prof. dr. Jeanne Pia Mifsud Bonnici, die de leiding hebben over het CONSENT-project.
Door aan deze enquête mee te doen hebben deelnemers echt de mogelijkheid om de richting en inhoud van nieuw Europees beleid en wetgeving over internetgebruik te beïnvloeden. De enquête in het Nederlands (en tevens in het Engels en een aantal andere Europese talen) is beschikbaar.
Het CONSENT-project brengt 19 partners afkomstig uit 13 landen samen en wordt ondersteund met € 2,6 miljoen van de Europese Commissie uit het Zevende Kaderprogramma. Het project is gestart in mei 2010 en loopt naar schatting tot april 2013.
Meer informatie:
Over het CONSENT-project: www.consent.law.muni.cz
Prof. J.A. Cannataci - www.rug.nl/staff/j.a.cannataci
Prof. J.P Mifsud Bonnici - www.rug.nl/staff/g.p.mifsud.bonnici
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 08:43 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?