Conferentie ter ere tweede landelijke Right To Know Day
Ter gelegenheid van de internationale Right To Know Day wordt op 28 september 2011 een bijzondere conferentie georganiseerd. Tijdens het evenement wordt de toegang tot overheidsinformatie zowel praktisch als juridisch geduid. De dreigende inperking van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) alsmede problemen worden besproken, waarbij het zoeken naar oplossingen centraal staat.
Het programma is rijkelijk gevuld met allerhande personen uit de praktijk en wetenschap. Naast wetenschappers, journalisten, gebruikers en topjuristen, zullen ook de Nationale Ombudsman, de Landsadvocaat en diverse politici hun opwachting maken. Er is ruime gelegenheid voor debat met de zaal om daadwerkelijk pijnpunten te inventariseren en lering te trekken uit de praktijk. Dit helpt niet alleen de kennis te verhogen, maar moet uitmonden in conclusies die een toegevoegde waarde hebben bij het debat over het al dan niet aanpassen van de Wob.
Toegang tot informatie
De Right To Know Day wordt ieder jaar op 28 september in veel landen georganiseerd om stil te staan bij het belang bij de toegang tot informatie. In Nederland werd de dag vorig jaar voor het eerst georganiseerd door onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Voor de editie van dit jaar is de samenwerking gezocht met de vakgroep Recht van de Rijksuniversiteit Groningen om de dag gezamenlijk op te pakken. De dag wordt verder ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Persvrijheidsfonds, de Belgisch-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Stichting Vrijschrift en Stichting ‘Dat Zou Jij Wel Willen Weten’.
Wob
De datum voor de bijeenkomst is gelukkig, omdat de Commissie Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer op 29 september een hoorzitting organiseert waar veel van de sprekers bevraagd zullen worden over hun ervaring met de Wob.
Deelname kost €75 inclusief BTW en dekt de kosten. Voor studenten ligt de prijs op €12,50 inclusief BTW. De dag is nadrukkelijk niet bedoeld voor het maken van winst. Overgebleven geld zal worden ingezet voor projecten die nieuwsgaring en de toegang tot informatie versterken. Dit zal door Stichting Vrijschrift worden beheerd.
Aline Klingenberg, universitair docent bestuursrecht Rijksuniversiteit Groningen, e-mail: a.m.klingenberg rug.nl
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 08:43 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...