Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Promoties Rechtsgeleerdheid

Tourists, consumer contracts and private international law in the EU and China

Promotie:Z. (Zhen) Chen
Wanneer:15 juli 2024
Aanvang:16:15
Promotors:prof. mr. dr. M.H. (Mathijs) ten Wolde, prof. dr. Q. He
Copromotor:mr. dr. K.C. (Kirsten) Henckel
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
Tourists, consumer contracts and private international law in the
EU and China

Toeristen, consumentenovereenkomsten en internationaal privaatrecht in de EU en China

Zhen Chen onderzoekt in haar proefschrift de regels omtrent rechtsmacht en het toepasselijk recht in consumentenzaken in het Europese en Chinese internationale privaatrecht. De focus van haar onderzoek ligt op drie hoofdzaken: 1) het definiëren van het begrip 'consument', 2) het bepalen van de rechtsmacht over consumentenovereenkomsten, en 3) het bepalen van het toepasselijke recht op dergelijke overeenkomsten. In haar onderzoek evalueert ze in hoeverre de bestaande definities en regelingen duidelijk en adequaat zijn met als doel de consumentenbescherming en toegang tot de rechter in grensoverschrijdende geschillen te verbeteren. De hoofdstukken gaan dieper in op kwesties zoals het begrip en de materiële reikwijdte van consumentencontracten, de aard van tweeledige contracten, criteria voor het bepalen van targeting activiteiten, en de uitoefening van partijautonomie. Chen doet aanbevelingen voor het verduidelijken van definities, het verbeteren van het jurisdisch kader voor rechtsmacht, en het versterken van consumentenbescherming in beide rechtssystemen.

Voor de EU is het onder andere van belang om de consumentenstatus dynamisch te benaderen, het primaire doelcriterium in te zetten voor de classificatie van tweeledige contracten, de targeting-test en niet-targeting-test te combineren, de voorwaarde van een causaal verband te verwijderen, en bepaalde bepalingen te herzien om consistentie te waarborgen bij de regulering van pakketreizen en timesharingovereenkomsten.

Chen suggereert wijzigingen voor China die het verduidelijken van het begrip consument omvatten, het uitbreiden van de materiële reikwijdte van het begrip consumentenovereenkomst met pakketreizen en timesharingovereenkomsten, het invoeren van specifieke regels voor rechtsmacht over consumentenzaken, het verduidelijken van voorwaarden voor de toepasselijkheid van de regels omtrent rechtskeuze in consumentenzaken, het aannemen van bilaterale partijautonomie, het verhelderen van de interacties tussen de conflictregels inzake consumenten en overeenkomsten, en het gebruik van dwingendrechtelijke bepalingen ter bescherming van consumenten. Deze wijzigingen beogen de kloof tussen Chinees en Europees internationaal privaatrecht te overbruggen, en zo consistente en betere consumentenbescherming te waarborgen in grensoverschrijdende geschillen.