Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

Nieuws

nieuws
Dr. Ester Post werkt mee aan WODC-onderzoek naar controle digitale gegevensdragers
Geplaatst op:21 januari 2025

Ester Post, universitair docent Strafrecht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). Samen met Pro Facto en Hooghiemstra & Partners heeft Post onderzoek gedaan naar de controle van digitale gegevensdragers van personen veroordeeld voor online seksueel misbruik van kinderen.

Interdisciplinair onderzoek naar demonstratievrijheid in opdracht van WODC
Geplaatst op:20 januari 2025

Dr. Berend Roorda en mr. Noor Swart (Rijksuniversiteit Groningen) gaan in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek doen naar het demonstratierecht. Zij maken deel uit van een groter onderzoeksteam, bestaande uit prof. Heinrich Winter, mr. Joachim Bekkering, mr. Marieke Diekema en mr. Erwin Krol (Pro Facto), dr. Joeri Bemelmans en dr. Alice Dejean de la Bâtie, (Tilburg University) en dr. Klaas Rozemond (Universiteit van Amsterdam).

Groningen Centre for Health Law ontvangt twee YAG-SER-beurzen voor interdisciplinair onderzoek
Geplaatst op:20 januari 2025

Het Groningen Centre for Health Law (GCHL) heeft twee YAG-beurzen ontvangen voor interdisciplinair onderzoek en onderwijs. Met behulp van die beurzen zullen samenwerkingen tussen de RUG en het UMCG, de FSE en Campus Fryslân worden opgezet.

Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert nieuwe webpagina’s over toegekende beurzen en subsidies
Geplaatst op:16 januari 2025

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit heeft onlangs een aantal nieuwe webpagina’s toegevoegd aan het onderzoeksgedeelte van haar website. Belangstellenden kunnen op die pagina’s terecht voor informatie over beurzen en subsidies die aan medewerkers van de faculteit zijn toegekend.

Dr. Mathieu Paapst benoemd tot lid begeleidingscommissie WODC-onderzoek
Geplaatst op:16 januari 2025

Mathieu Paapst, universitair docent Recht en ICT aan onze faculteit, is benoemd tot voorzitter van de begeleidingscommissie voor het WODC-onderzoek ‘Dataverzameling en -deling in verband met onderzoek naar online kansspelen’.

Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson publiceren artikel in The Lancet
Geplaatst op:16 januari 2025

Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson hebben voor de tweede keer gepubliceerd in The Lancet, een van de meest prestigieuze academische tijdschriften ter wereld. Hun artikel is getiteld ‘Ensuring Health at the Heart of Climate Change Advisory Opinion’.

Mr. Willemijn Krugers Dagneaux en prof. Brigit Toebes krijgen twee interdisciplinaire YAG-beurzen toegekend
Geplaatst op:14 januari 2025

Willemijn Krugers Dagneaux (docent gezondheidsrecht bij het UMCG) en Brigit Toebes (hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief bij onze faculteit) hebben twee interdisciplinaire YAG-beurzen toegekend gekregen. Met behulp van die beurzen zullen ze het onderzoek en het onderwijs op het gebied van het gezondheidsrecht verder gaan uitbreiden.

Dr. Evgeni Moyakine en dr. Nynke Vellinga benoemd tot Jantina Tammes School-scholars
Geplaatst op:14 januari 2025

Evgeni Moyakine (universitair hoofddocent IT-recht) en Nynke Vellinga (senior onderzoeker technologierecht), beiden werkzaam bij de vakgroep Transboundary Legal Studies van onze faculteit, zijn door de Jantina Tammes School benoemd tot JTS-scholars. Ze zijn vanaf 1 januari 2025 actief betrokken bij het verwezenlijken van de missie van de School.

Dr. Kirsten Henckel ontvangt NWO-XS beurs voor onderzoek naar vaststelling toepasselijk recht met betrekking tot eigendom digitale activa
Geplaatst op:09 januari 2025

Kirsten Henckel, universitair docent Internationaal Privaatrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SGW Open Competitie XS programma. Henckel ontvangt de beurs voor haar onderzoek naar de vaststelling van het toepasselijk recht met betrekking tot eigendom van digitale activa (en andere goederenrechtelijke aspecten).

Dr. Carien de Jager ontvangt NWO-XS beurs om onderzoek te doen naar misleidende voedselverpakkingen
Geplaatst op:09 januari 2025

Carien de Jager, universitair docent bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SGW Open Competitie XS programma. De Jager ontving de beurs voor haar onderzoek naar misleidende voedselverpakkingen. Haar onderzoeksproject is getiteld ‘Thinking inside the box: Towards consumers making informed and healthy food choices’.

Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
Geplaatst op:16 december 2024

'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan dat regeringen zich niet aan de verdragen houden, dan is er straks geen rechtstaat meer om ons te beschermen.’

Arvin Kolder herbenoemd als bijzonder hoogleraar Personenschade
Geplaatst op:16 december 2024

Prof. mr. dr. Arvin Kolder bekleedt momenteel de leerstoel van bijzonder hoogleraar Personenschade. Per 1 januari 2025 wordt die positie verlengd voor een tweede termijn van vijf jaar. De leerstoel, ingesteld vanwege de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA), loopt nu tot 1 januari 2030.

Jie Ouyang krijgt Rudolf Agricola School PhD Grant toegekend
Geplaatst op:27 november 2024

Jie Ouyang, promovendus bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft de Rudolf Agricola School PhD Grant van €2.000 toegekend gekregen. Met behulp van die beurs gaat hij onderzoek doen aan de KU Leuven.

Michel Vols, Michelle Bruijn en Els Schipaanboord krijgen WODC-onderzoek Opiumwet toegekend
Geplaatst op:25 november 2024

Prof. Michel Vols, dr. Michelle Bruijn en mr. Els Schipaanboord hebben financiering toegekend gekregen van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum). Daarmee zullen ze onderzoeken hoe vaak burgemeesters hun bevoegdheden uit de Opiumwet inzetten in de strijd tegen drugscriminaliteit.

RUG-onderzoekers brengen WODC-rapport uit over maatschappelijk draagvlak afschaffing legitieme portie
Geplaatst op:18 november 2024

Dr. Mark Beuker, dr. Hans ter Haar, prof. Wilbert Kolkman, prof. Leon Verstappen en dr. Irene Visser (Faculteit Rechtsgeleerdheid) hebben met dr. Marieke Haan en dr. Elianne Zijlstra (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen) vanuit het Notarieel Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een WODC-rapport uitgebracht over het ‘Draagvlak voor de legitieme portie’.

Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
Geplaatst op:18 november 2024

In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch.

Groningse alumnus Cornelis de Boer ontvangt eervolle vermelding voor François Prijs 2024
Geplaatst op:04 november 2024

Cornelis de Boer, masterstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een eervolle vermelding ontvangen in het kader van de prestigieuze François Prijs 2024. Deze prijs, uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht (KNVIR), wordt tweejaarlijks toegekend aan de beste masterthesis over internationaal publiek- of privaatrecht in Nederland.

View this page in: English