Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Studeren in het buitenland (Exchange) Erkenning van vakken

Erkenning van vakken

Na plaatsing bij een van de partneruniversiteiten moet je direct na bekendmaking van het onderwijsaanbod je vakken uitkiezen. Een aantal vaak gestelde vragen over vakken: 

Wat is het niveau van de aangeboden vakken?

De meeste uitwisselingen in Europa vinden plaats op bachelorniveau. Scandinavische partners bieden doorgaans vakken op masterniveau voor uitwisselingsstudenten, met de vereiste dat studenten over dat niveau beschikken. In IESE kun je controleren of de universiteit van je keus alleen masterstudenten toelaat. Je kunt ook zien of het in het verleden voor LLB-studenten haalbaar was om 30 ECTS te halen.

Mogen masterstudenten ook bachelorvakken volgen?

Studiepunten die verdiend worden met vakken op bachelorniveau kunnen niet ingezet worden in een studie op masterniveau. De Nederlandse Wet op het hoger onderwijs verbiedt dat eenvoudigweg. Masterstudenten mogen wel bachelorvakken volgen, maar zonder dat ze voor hun Groningse studie meegerekend worden.

Is het voor bachelorstudenten toegestaan om mastervakken te volgen?

Niet alle universiteiten staan bachelorstudenten toe om vakken op masterniveau te volgen, sommige partners zijn hier flexibeler in, maar dit kan alleen vastgesteld worden na de plaatsing van de bachelorstudent.

Is de lijst van vakken beschikbaar?

Wanneer je je uitwisselingsuniversiteit uitkiest (en zelfs na plaatsing) zal in de meeste gevallen het onderwijsaanbod voor het volgende academische jaar nog niet geüpdate zijn, dus houd er rekening mee dat er nog aanpassingen gemaakt zullen worden. De meeste overzichten van gegeven vakken zijn te vinden op de website van de partneruniversiteit of in IESE.

Mag ik ook vakken bij andere faculteiten volgen?

Niet alle partners staan het toe dat de gaststudenten vakken volgen bij andere faculteiten dan rechten, sommige partners zijn hier flexibeler in, maar dit kan pas na plaatsing van de student vastgesteld worden.

Kan ik Groningse vakken vervangen door in het buitenland gevolgde vakken?

Het bachelorprogramma is zo opgezet dat het soms mogelijk is om in Groningente volgen vakken te vervangen door in het buitenland gevolgde vakken. Dit geldt ook voor bepaalde delen van het masterprogramma. Vakken die in aanmerking voor vervanging zijn:

  • keuzevakken
  • de verplichte seminar in het masterprogramma
  • een aantal verplichte vakken op het gebied van Europees Recht en Internationaal Recht (b.v. Europees Recht 1 en 2, een aantal vakken Internationaal Recht en Internationaal Privaatrecht) en vakken zoals Geschiedenis van het Recht 2, Rechtsfilosofie, Rechtssociologie en Economie van het Recht
  • stages
  • bachelor- of masterscriptie

Elk verzoek tot vrijstelling moet ruim van te voren geregeld worden, voorafgaand aan de uitwisselingsperiode zelf.

Ik moet deelnemen aan de Studentenrechtbank (Student Moot Court) in Groningen, wat moet ik daarvoor doen?

Uitwisselingsstudenten die deelnemen aan de Studentenrechtbank (Student Moot Court) en die, vanwege hun uitwisselingsperiode, niet aanwezig kunnen zijn ten tijde van het uitreiken van de opdrachten in het eerste semester, moeten dit vooraf schriftelijk melden aan de secretaris van de Studentenrechtbank.

Als er een urgente reden is, dan is het wellicht mogelijk om het schrijfvaardigheidsgedeelte van de Studentenrechtbank in het buitenland te voltooien, tijdens de loop van de uitwisseling. Voor deze bijzondere dispensatie is een geschreven toestemming vooraf vereist van de coordinator van de Studentenrechtbank. Een verzoek hiertoe kan gericht worden aan de secretaris van de Studentenrechtbank.

Met uitdrukkelijke toestemming kan een uitwisselingsstudent de Groningse Studentenrechtbank vervangen door een Moot Court bij de gastuniversiteit. De Moot Court bij de gastuniversiteit moet wel over gelijkwaardige mondelinge en schriftelijke elementen beschikken. De examencommissie moet hiervoor vooraf haar goedkeuring geven.

Hoe kan ik erkenning krijgen voor mijn gevolgde vakken?

Voor de vakken die je in het buitenland gaat volgen kun je goedkeuring krijgen van de examencommissie. Deze goedkeuring door de examencommissie moet voor vertrek verkregen zijn. Om studievertraging te voorkomen stelt de faculteit zich flexibel op bij de erkenning van in het buitenland behaalde resultaten.

Kan ik erkenning krijgen voor mijn taalcursus?

Een taalcursus die bij een buitenlandse universiteit gevolgd wordt maakt geen deel uit van het studieprogramma van je rechtenstudie; voor het voltooien van een dergelijk vak ontvang je geen studiepunten. Als zo’n cursus echter gelijk is aan een taalcursus binnen een rechten programma hier ter plekke (ofwel Engels als onderdeel van de Nederlandse stroom Internationaal en Europees Recht) in termen van het aantal punten, inhoud, moeilijkheidsgraad en structuur, dan kan deze wel voor ECTS in aanmerking komen. Zulke taalcursussen kunnen alleen dienen als niet-juridische vakken en daarom alleen deel uitmaken van het keuzegedeelte van je studieprogramma.

Wat is bij het kiezen van vakken de gouden regel?

De gouden regel is hier dat je voor vertrek goedkeuring moet vragen voor je vakken EN dat als je twijfelt over de erkenning van je vakken je dit voor vertrek met je studieadviseur moet bespreken. Dit is om teleurstelling en problemen tijdens je uitwisseling en na terugkeer te voorkomen. Het belangrijkste is echter om vakken te kiezen die je interesseren en relevant zijn voor je studie rechten.

Ik heb nog een andere vraag over vakkenkeuze.

Als je nog andere vragen hebt, stel deze dan a.u.b. bij het International Office (tijdens de studentenspreekuren).

Laatst gewijzigd:18 december 2024 15:35
View this page in: English