Anneke Elgersma
Afgestudeerd in: 1991
Afstudeerrichting: Nederlands recht, civiel recht en strafrecht
Afstudeerbegeleider: Mr. Krabbe
Nog contact met oud-studiegenoten? Ja
Twee studies
Naast mijn studie Nederlandse taal- en letterkunde ben ik in 1986 met de avondstudie rechten gestart, omdat ik de leeromgeving van de RUG nog niet los wilde laten. Tijdens het eerste vak, Algemene Rechtswetenschappen, ontdekte ik hoe boeiend de inrichting van ons rechtssysteem is. Ondertussen gaf ik les als docent Nederlands. Ik had een nagenoeg fulltime baan en het was dus wel wat passen en meten om de studie rechten daarnaast te doen. Ik studeerde af in het najaar van 1991. Het was mijn bedoeling om de Raio-opleiding te gaan volgen, maar in december 1991 heb ik enkele gesprekken gevoerd met advocaten van Trip Advocaten & Notarissen B.V., toen nog Trip en De Goede geheten, en bood men mij de gelegenheid om enkele dagen in de praktijk met een aantal advocaten mee te lopen. Al vrij snel werd me duidelijk dat het vak van advocaat bij mij paste. Daar kwam bij dat de werkomgeving die Trip bood zeer prettig was. Daarom ben ik in maart 1992 bij Trip in dienst getreden en nooit meer weggegaan. Gedurende de stageperiode ben ik werkzaam geweest in de algemene praktijk, maar al vrij snel ben ik mij gaan specialiseren in het arbeidsrecht en het ambtenarenrecht. Met ingang van 1 januari 2002 ben ik partner geworden. Dat ondernemerschap ervaar ik als een verrijking.
‘Veel arbeidsrechtelijke dossiers laten zich lezen als een roman’
Eén van de leukste aspecten aan mijn functie is dat ik voor mijn klanten, op welk niveau ze ook opereren, problemen kan oplossen. Ik houd ervan om structuur aan te brengen, strategieën uit te denken en ook het onderhandelen past mij. Hoewel vrijwel iedere zitting zorgt voor spanning, geniet ik van het pleiten. Veel arbeidsrechtelijke dossiers laten zich bovendien lezen als een roman. Een grote uitdaging is om bij te blijven op je vakgebied. Het doorgronden van de Wet Werk en Zekerheid vormde zo’n uitdaging. Het arbeidsrecht is met deze wet juridischer én interessanter geworden. Al deze uitdagingen geven mij energie. Was voorheen sprake van een ontbindingsprocedure zonder hoger beroep, waarin vooral de billijkheid een grote rol speelde, moet je nu werken met een gesloten ontslagstelsel en rekening houden met de risico’s van het hoger beroep.
Een studietijd bij Rechten en Letteren
Ik kan terugkijken op een studie aan twee faculteiten, die onderling duidelijk verschilden. Zo was het bij de studie Rechten vooral een kwestie van het reproduceren van kennis. Bij de studie Nederlands lag de nadruk meer op zelfstandig nadenken en het doen van onderzoek. Ik heb de studie Rechten met veel plezier doorlopen. Ik bewaar goede herinneringen aan de colleges van onder meer Brunner, Van Veen en Brouwer. Enkele alumni van de Faculteit Rechtsgeleerdheid die ik spreek, zijn zelf ook advocaat geworden en met hen heb ik beroepsmatig nog wel contact.
‘Oriënteer je tijdens de studie’
Mijn advies voor (aspirant-)studenten is om je vooral tijdens je studie goed te oriënteren. Als ik terugkijk op mijn carrière, ben ik door een advies om eens verder te kijken terechtgekomen in de advocatuur, terwijl ik het voornemen had om de Raio-opleiding te gaan doen. Na mijn indiensttreding bij Trip moest ik al vrij snel vaststellen dat de advocatuur mij beter ligt dan de rechterlijke macht. Het heeft zo moeten zijn dat ik bij Trip ben gaan werken, maar ik had op dit punt mijn carrière toch wel wat beter kunnen plannen. Studenten van nu doen dat vaak beter. Zij lopen stage bij meerdere kantoren. De togamasters kijken ook bij de rechterlijke macht en bij het OM. Dat is een goede zaak. Oriënteer je tijdens je studie dus vooral bij verschillende advocatenkantoren en bij de rechterlijke macht, om erachter te komen wat jou het beste ligt.
Laatst gewijzigd: | 16 oktober 2024 14:43 |