Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda

Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen

Wanneer:za 12-10-2024 15:30 - 16:30
Waar:GRAVENZAAL – Locatie Stadhuis, Grote Markt 2, Haarlem

Alette Smeulers geeft inzicht in hun motieven.

De geschiedenisboeken staan vol met oorlogen en andere periodes van geweld zoals Apartheid en genocides. Maar wie zijn de mensen die bij dergelijke gruwelijkheden betrokken zijn? Wie zijn de machthebbers die tot massaslachtingen, seksueel geweld en marteling aanzetten en wie zijn de volgers die gehoor geven aan zulke bevelen? Waarom doen mensen dit en wat gaat er in hun hoofden om?

Hoogleraar Alette Smeulers doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen. Ze schreef er een omvangrijk boek over en stelt dat we 14 verschillende type daders kunnen onderscheiden, die in vrijwel elk conflict terug te vinden zijn. Tijdens het Geschiedenis Festival zal ze een inkijk geven in haar analyse, de belangrijkste types toelichten en daar illustratieve en herkenbare voorbeelden van geven. Kennis van de verschillende type daders is van belang zodat we beter begrijpen wat daders drijft en we uiteindelijk ook beter in staat zijn hen te stoppen.

Alette Smeulers is hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en het University College Groningen. Ze is een van de drijvende krachten achter het inter- en multidisciplinaire onderzoek naar deze vormen van geweld. Haar meest recente boek is getiteld Perpetrators of Mass Atrocities – terribly and terrifyingly Normal? (Routledge 2024). Samen met Nicola Quaedvlieg heeft ze ook een Engelstalige podcast serie over daders: Terribly and Terrifyingly Normal? Zie voor meer info haar persoonlijke website.