Andrew Irving nieuwe universitair docent Religion and Heritage
Dr. Andrew Irving is per 1 september 2016 benoemd als universitair docent Religion and Heritage aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. De Nieuw-Zeelander was hiervoor als liturgicus verbonden aan universiteiten in Canada en de VS.
Materieel en immaterieel religieus erfgoed
Aan de RUG zal Irving onderzoek doen naar de materiële cultuur van het christendom en actief zijn als docent (BA, MA en scriptiebegeleiding). Hij maakt deel uit van de Vakgroep Christendom en Ideeëngeschiedenis, een multidisciplinair departement met een sterke focus op cultureel erfgoed. Belangrijk onderdeel van zijn functie is het begeleiden van de transitie van het sinds 1963 aan de faculteit verbonden Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed (ICCE) naar een breder Centrum voor Religie en Erfgoed. Het centrum zal bestaand onderzoek met betrekking tot materieel en immaterieel religieus erfgoed coördineren en nieuwe onderzoeksactiviteiten stimuleren.
Expertise en onderzoek
Irvings expertise ligt op het snijvlak van materiële cultuur en religie, manuscriptstudies en liturgische studies. Tijdens zijn theologische opleiding specialiseerde hij zich in pastorale theologie (University of Auckland, Nieuw-Zeeland) en liturgische studies (University of Notre Dame, VS). Hij studeerde af in Middeleeuwenstudies (Medieval Institute, Notre Dame, VS). In zijn promotieonderzoek focuste Irving op de evangelieboeken die aan het einde van de elfde eeuw in de abdij van Montecassino geproduceerd werden, op het hoogtepunt van diens culturele en politieke invloed. Hij doceerde Liturgie op de University of Notre Dame, Trinity College, Huron University College en Yale University, Patristische en Middeleeuwse Kerkgeschiedenis aan het General Theological Seminary in New York en Latijn aan Notre Dame.
Irvings onderzoek naar de relatie tussen de materiële aspecten van manuscripten, hun gebruik en de geschiedenis van de christelijke eredienst, brengt uitgebreid ‘fysiek’ onderzoek van liturgieboeken in Europese manuscriptbibliotheken met zich mee. Momenteel ontwikkelt hij een grootschalig onderzoeksproject naar de veranderingen in vormgeving en gebruik van het ‘missaal’ in middeleeuws Europa, het belangrijkste boek voor het vieren van de mis. Daarnaast is hij betrokken bij twee internationale projecten op het gebied van de ‘digital humanities’: het Digital Schoolbook over de transmissie en receptie van de ‘Disticha Catonis’, een tekst die tussen de late oudheid en de vroege moderne tijd van fundamentele invloed is geweest op de westerse cultuur, en een onderzoek met behulp van de ‘spectral imaging’ methode naar perkament-handschriften in de Biblioteca Ambrosiana te Milaan.
Enthousiast
Irving vertelt: “Hoewel Nieuw-Zeeland mijn vaderland is en ik afstudeerde en vervolgens docent werd in de VS en Canada, bracht mijn onderzoek mij naar Europa. Ik ben erg enthousiast over de toegenomen mogelijkheden wat betreft internationale en interdisciplinaire samenwerking in mijn vakgebieden (manuscript- en liturgische studies en digital humanities). Die samenwerking wordt erg gestimuleerd door Europese universiteiten en onderzoeksinstituten.” Hij kijkt er bijzonder naar uit om in Groningen te gaan werken: “De RUG heeft een geweldige internationale reputatie in zowel onderwijs als onderzoek, in alle disciplines, en vooral op het gebied van Theologie en Religiestudies. Ik volg een aantal RUG-onderzoekers die autoriteiten zijn in hun vakgebied en van collega-wetenschappers heb ik altijd alleen maar positieve geluiden gehoord over deze universiteit en de stad zelf. Heel veel instituten geven weliswaar hoog op over het belang van samenwerking, maar slagen er in de praktijk niet in om die samenwerking van de grond te krijgen. Ik ben onder de indruk van de mate waarin aan de RUG, zowel binnen de faculteit als tussen faculteiten en instituten onderling, samenwerking actief wordt gefaciliteerd op elk niveau van onderzoek en onderwijs.”
Laatst gewijzigd: | 12 juni 2023 20:19 |
Meer nieuws
-
14 januari 2025
Zingeving voor meer (geestelijke) gezondheid
Bijna dagelijks kun je erover lezen: de problemen in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het systeem moet anders. De kersverse hoogleraar en psychiater Rogier Hoenders ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor zingeving.
-
15 oktober 2024
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie: Oratie Rogier Hoenders
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie met nieuwe leerstoel RUG
-
09 juli 2024
Nieuwe mastertrack vanaf september 2025 in Groningen: Antropologie van Religie en Cultuur
Met trots maakt de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bekend dat het vanaf collegejaar 2025-2026 zal starten met de nieuwe mastertrack Antropologie van Religie en Cultuur. Deze masteropleiding stelt studenten in staat om vitale...