Religie in het moderne China en Taiwan
De afgelopen twee decennia was er een snelle toename te zien in het aantal publicaties over uiteenlopende aspecten van religie in het moderne China en Taiwan. Parallel hieraan werden conferenties georganiseerd, onderzoekscentra opgericht en teamprojecten opgezet. Deze stroom van nieuw onderzoek is een reflectie van het feit dat het onderwerp ‘religie in het moderne China’ een nieuw en uitdagend onderzoeksveld is geworden, in zowel de Aziatische als westerse academische wereld.
Kernvragen
Tot nu toe richtten de publicaties zich vooral op specifieke historische gebeurtenissen, prominente figuren en lokale religiositeit, alsook op de rituelen en materieel-culturele aspecten van moderne Chinese en Taiwanese religieuze tradities. Binnen dit opkomende onderzoeksterrein is echter een debat gaande welke methoden en theorieën geschikt zijn om toe te passen in dit nieuwe veld. Tijdens deze 3-daagse conferentie, die van 9 tot 12 december aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt gehouden, zal aan de hand van conceptuele en methodologische kwesties in kaart worden gebracht welke concepten en methoden effectief zijn voor de bestudering van religie in het moderne China en Taiwan.
Kernvragen die door de sprekers beantwoord zullen worden zijn:
- Wat is de status van het onderzoeksveld ‘religie in het moderne China en Taiwan’?
- Welke methodologische en kritische theorieën worden er gebruikt, hoe kunnen we deze verbeteren of misschien zelfs vervangen door beter passende concepten?
- Hoe kunnen we de discussie over de studie van religie in het moderne China en Taiwan plaatsen in het wereldwijde academische discours over religie?
Organisatie en sponsors
De conferentie wordt georganiseerd door dr. Stefania Travagnin, directeur van het Centre for the Study of Religion and Culture in Asia (CSRCA) van de RUG. De conferentie is verbonden aan het onderzoeksproject ‘Concepts and Methods for the Study of Religion in Modern China’ dat geleid wordt door het CSRCA. Sponsors van het evenement zijn de CCKF (Chiang Ching-kuo Foundation for International Scholarly Exchange) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).
Sprekers
Hoofdspreker op de conferentie is professor Yang Fenggang, directeur van het Center on Religion and Chinese Society (CRCS) van Purdue University en auteur van vele publicaties over methodologische kwesties met betrekking tot het onderzoeksveld, religie in het moderne China. Samen met co-redacteur Graeme Lang stelde hij de bundel Social Scientific Studies of Religion in China: Methodology, Theories, and Findings (Brill, 2011) samen.
Andere sprekers, naast Yang Fenggang en Stefania Travagnin, zijn Christopher Daily, Vincent Goossaert, Rongdao Lai, Amy Holmes-Tagchungdarpa, Wai-yip Ho, Brian Nichols, Susan McCarthy, André Laliberté, Rebecca Nedostup, Yen-zen Tsai, Jason Clower, Paul Katz, May-fair Yang, Ester Bianchi, Gregory Adam Scott, Ya-pei Kuo, Erik Hammestrom, Elena Valussi, Weishan Huang, Adam Yuet Chau en James Miller.
Meer informatie
De conferentie is toegankelijk voor het publiek. Voor meer informatie over het programma, locatie en registratie en voor samenvattingen van papers, zie de speciale website van deze conferentie.
- Wanneer: 9-12 december 2015
- Waar: Zittingszaal, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38
Laatst gewijzigd: | 12 juni 2023 20:19 |
Meer nieuws
-
14 januari 2025
Zingeving voor meer (geestelijke) gezondheid
Bijna dagelijks kun je erover lezen: de problemen in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het systeem moet anders. De kersverse hoogleraar en psychiater Rogier Hoenders ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor zingeving.
-
15 oktober 2024
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie: Oratie Rogier Hoenders
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie met nieuwe leerstoel RUG
-
09 juli 2024
Nieuwe mastertrack vanaf september 2025 in Groningen: Antropologie van Religie en Cultuur
Met trots maakt de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bekend dat het vanaf collegejaar 2025-2026 zal starten met de nieuwe mastertrack Antropologie van Religie en Cultuur. Deze masteropleiding stelt studenten in staat om vitale...