Klonk de Koran voor de eerste toehoorders anders dan nu?
Clare Wilde is enkele weken geleden aangekomen in Groningen. Na het afronden van haar verplichtingen aan de universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, is de Amerikaanse per februari 2015 de nieuwste Rosalind Franklin Fellow aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Ze is aangetrokken als specialist in de vroege (formatieve) islam binnen de vakgroep Jodendom, Christendom en Islam in hun formatieve fase. Welkom Clare!
Sympathieke sfeer
Haar eerste impressies van de stad en de faculteit zijn erg positief: “Ik ben echt onder de indruk van de levendigheid van deze studentenstad, en ook van de behulpzame en warme sfeer – bij winkeliers tot aan het universiteitspersoneel. In de stad zelf dragen de markten, bier, kaas, parken, grachten en klokken erg bij aan die sympathieke sfeer… Maar ook op de faculteit voel ik me ongelooflijk warm welkom geheten. Zowel de docenten als de studenten lijken me heel betrokken bij hun werk, terwijl ze ook een goede balans tussen werk en privéleven hebben. En voor mij is het natuurlijk heel bijzonder om te zien hoe fietsen hier niet alleen voor sport worden gebruikt, maar ook voor woon-werkverkeer!”
Rosalind Franklin Fellowship
De Rosalind Franklin Fellowships zijn door de RUG in het leven geroepen als financieringsinstrument om meer getalenteerde vrouwelijke academici aan te stellen en een kans te bieden hoogleraar te worden. Dit ambitieuze programma loopt sinds 2007 en heeft inmiddels, RUG-breed, al meer dan zeventig vrouwelijke fellows gefinancierd. Van overal ter wereld worden de beste onderzoekers aangetrokken om in Groningen onderzoek te doen in hun eigen vakgebied. Bij een Rosalind Franklin Fellowship gaat het om een tenure track position, wat inhoudt dat de fellow zicht heeft op een aanstelling als hoogleraar over een paar jaar, als ze aan de voorwaarden voldoet.
Expertise en onderzoek
Clare brengt een geheel eigen pakket aan expertise en onderzoek mee naar Groningen. Haar onderzoeksinteresse bevindt zich op het snijvlak van de studie van de Koran en de Late Oudheid. Ze studeerde Religiestudies aan Princeton, Arabische en Islamstudies aan het Pauselijk Instituut in Rome en behaalde haar PhD in Kerkgeschiedenis (Syrische, Arabische en Latijnse tradities) aan de Catholic University of America in Washington, DC. Een ander interessegebied van Clare betreft de receptiegeschiedenis van de Koran in zowel de islamitische als christelijke tradities.
Hoe klonk de Koran voor de eerste toehoorders?
Clare: “Ik ben gefascineerd door vragen als: Hoe kunnen we de Koran horen zoals de eerste toehoorders dat deden? Welke talen, geschiedenis of profetische vertellingen moeten we kennen om deze Arabische recitatie te begrijpen zoals het eerste publiek dat deed? En zelfs als het al mogelijk is om te weten hoe de Koran klonk voor de eerste toehoorders: is het voor de mens vandaag eigenlijk wel nodig om dat te weten? Want net zoals de renaissanceschilders scènes uit de Bijbel afbeeldden met landschappen die ze uit hun eigen omgeving kenden, wordt de moderne lezing van de Koran beïnvloed door hedendaagse vraagstukken.”
Begrip van de Koran
“Als Rosalind Franklin Fellow hoop ik bij te dragen aan de dialoog, met collega’s aan de universiteit en daarbuiten, rond de hedendaagse relevantie van een genuanceerd begrip van de Koran – van de Arabische wereld in de zevende eeuw na Chr. tot zijn receptie en interpretatie door verschillende gemeenschappen door de eeuwen heen. Ik kijk ernaar uit om cursussen te ontwikkelen, conferenties en lezingen te organiseren en om me samen met studenten verder te verdiepen in onderwerpen die te maken hebben met de islam in Nederland en de wereld.”
Wadlopen
Clare verheugt zich vooral op het geven van colleges en het samenwerken met collega’s. En heeft daarnaast veel zin om de omgeving van Groningen te gaan verkennen: “Ja, mijn partner en ik willen bijvoorbeeld heel graag naar de Waddeneilanden. We hebben gehoord over het wadlopen en zijn reuze benieuwd wat we daarvan zullen vinden na onze tochten door de wildernis van Nieuw-Zeeland!”
Laatst gewijzigd: | 25 juli 2023 13:04 |
Meer nieuws
-
15 oktober 2024
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie: Oratie Rogier Hoenders
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie met nieuwe leerstoel RUG
-
09 juli 2024
Nieuwe mastertrack vanaf september 2025 in Groningen: Antropologie van Religie en Cultuur
Met trots maakt de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bekend dat het vanaf collegejaar 2025-2026 zal starten met de nieuwe mastertrack Antropologie van Religie en Cultuur. Deze masteropleiding stelt studenten in staat om vitale...
-
29 mei 2024
Europese samenwerkingsmasters behoren tot de top
Op 27 mei werd door het EACEA in Brussel gevierd dat 20 jaar geleden de eerste Erasmus Mundus Masters van start gingen.