Nelson Mandela een seculiere heilige?
Het onvermijdelijke afscheid van Nelson "Madiba" Mandela van deze wereld kwam afgelopen donderdagavond, 5 december. Gezien zijn zwakke gezondheid, was zijn dood niet onverwacht, maar dat maakt de impact van zijn heengaan niet minder groot. Zuid-Afrika en de rest van de wereld staat uitgebreid stil bij zijn leven en eren hem met diverse gedenkingsbijeenkomsten. Politicologe dr. Erin Wilson geeft commentaar op wat Mandela's strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor de gemarginaliseerde en onderdrukte bewoners van Zuid-Afrika betekent voor een onderling afhankelijke en verweven wereld. Is Mandela een "seculiere heilige"?
Wereldwijd wordt op een niet eerder vertoonde grote schaal gerouwd om de dood van Nelson Mandela. Met zijn strijd voor zijn eigen vrijheid en de bevrijding van Zuid-Afrika van het brute apartheidssysteem wist hij opeenvolgende generaties van politieke leiders en menserechtenactivisten te inspireren. Hij wordt geëerd, vereerd en gerespecteerd door miljarden mensen. Aartsbisschop Desmond Tutu, een van de andere iconen in de opbouw van Zuid-Afrika na de apartheid omschreef hem als “the leader of our generation who stood head and shoulders above his contemporaries — a colossus of unimpeachable moral character and integrity, the world’s most admired and revered public figure… he will go down in history as South Africa’s George Washington, a person who within a single five-year presidency became the principal icon of both liberation and reconciliation, loved by those of all political persuasions as the founder of modern, democratic South Africa."
Ondanks hun hechte vriendschap en gezamenlijke inspanning voor gerechtigheid en verzoening in Zuid-Afrika, was hun werkwijze zeer verschillend. Waar Tutu religie inzette in zijn activisme, stelde Mandela zich in het openbaar niet religieus op. Wellicht dat een BBC reporter hem daarom omschreef als "the closest the world has to a secular saint". Maar klopt dit beeld?
Dr. Erin Wilson is directeur van het Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Dit artikel verscheen als eerste op de website van ABC Religion and Ethics.
Laatst gewijzigd: | 07 september 2023 12:26 |
Meer nieuws
-
14 januari 2025
Zingeving voor meer (geestelijke) gezondheid
Bijna dagelijks kun je erover lezen: de problemen in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het systeem moet anders. De kersverse hoogleraar en psychiater Rogier Hoenders ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor zingeving.
-
15 oktober 2024
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie: Oratie Rogier Hoenders
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie met nieuwe leerstoel RUG
-
09 juli 2024
Nieuwe mastertrack vanaf september 2025 in Groningen: Antropologie van Religie en Cultuur
Met trots maakt de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bekend dat het vanaf collegejaar 2025-2026 zal starten met de nieuwe mastertrack Antropologie van Religie en Cultuur. Deze masteropleiding stelt studenten in staat om vitale...