Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

In de Wetenschap - Podcast

'In de Wetenschap' is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. De podcast is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. In de Wetenschap beluisteren kan via Spotify, Apple Podcast of rechtstreeks via onze RSS feed. Abonneer je op ons kanaal en mis geen enkele aflevering. Heb je een vraag of een interessant onderwerp? Laat het ons weten via podcast@rug.nl.

Afl. 45 - Lisa Gaufman: Trump’s carnaval & transgressie in de politiek

Podcast - Lisa Gaufman: Trump’s carnaval & transgressie in de politiek

Lisa Gaufman is onze eerste gast dit nieuwe seizoen. Ze is Universitair Docent verbonden aan het Research Centre for the Study of Democratic Cultures and Politics. Dit jaar publiceerde ze samen met Bharath Ganesh “The Trump Carnival”. In dit boek trekken ze een vergelijking tussen Trump en middeleeuws carnaval. Wim en Tina interviewen haar over het boek, de komende verkiezingen en haar onderzoek.

Gast: Lisa Gaufman
Presentatie: Wim Brons and Tina Kretschmer

Meer informatie

Aflevering 44 - Ward Rauws geïnterviewd door Tina Kretschmer en Wim Brons
Aflevering 45 - Lisa Gaufman

Eerdere afleveringen

2023-2024

Aflevering 44: Ward Rauws
Podcast - Ward Rauws - Planologie in een veranderende wereld

Onze gast deze aflevering is Ward Rauws, universitair hoofddocent Ruimtelijke Ordening. Wim en Tina interviewen hem over zijn onderzoek naar de ontwikkeling en planning van steden en hoe adaptief te zijn in stedelijke planning om uitdagingen zoals klimaatverandering, problemen op de woningmarkt en de energietransitie aan te kunnen.

Aflevering 43: Pablo Tittonell
Podcast - Pablo Tittonell - Interview over agro-ecologie en ggo's

Deze aflevering praten we met Pablo Tittonell, Professor in Agroecology and Sustainable Landscapes. We bespreken de gevolgen van tientallen jaren industriële landbouw, het gebruik van GGO's en hoe een transitie naar agroecologie ons helpt om de wereld op een betere, duurzame manier te voeden.

Aflevering 42: Katja Loos
Podcast - Katja Loos - Interview over het maken van duurzame plastics

Deze aflevering zijn we te gast bij Katja Loos in haar nieuwe kantoor in het Feringa gebouw. Tina en Wim interviewen haar over het duurzamer maken van plastics, de Perspectief subsidie die ze heeft ontvangen, de samenwerking met NHL Stenden in de HyBRit onderzoeksgroep en de grootste uitdagingen in haar onderzoek.

Aflevering 41: Jacquelien Scherpen
Interview with the new rector Jacquelien Scherpen - In Science #41 - RUG Podcast
Interview with the new rector Jacquelien Scherpen - In Science #41 - RUG Podcast

Onze gast is Jacquelien Scherpen, de nieuwe rector magnificus van de RUG. Wim and Tina interviewen haar over haar eerste indrukken als rector, haar achtergrond als wetenschapper, de uitdagingen waar de RUG voor staat en actuele onderwerpen zoals internationalisering en studentenwelzijn.

2022-2023

Aflevering 40: Marthe Walvoort, Léonie de Jonge en Laura Govers
Sugars, Seagrass & Extremism - Marthe Walvoort, Laura Govers and Léonie de Jonge - In Science #40 - RUG Podcast
Sugars, Seagrass & Extremism - Marthe Walvoort, Laura Govers and Léonie de Jonge - In Science #40 - RUG Podcast

Adjunct Hoogleraar Marthe Walvoort is opnieuw te gast om ons te updaten over haar onderzoek naar suikes en het Sticky Sugars project waar ze een ERC voor heeft ontvangen. Léonie de Jonge, Universitair Docent in European Politics and Society, is terug om meer te vertellen over haar onderzoek naar Extremisme en Rechts-populisme. Tot slot, geeft Laura Govers, Universitair Docent Mariene Ecologie, ons een uitgebreide update over haar Zeegrasherstel project.

Aflevering 39: Robert Prey
Influence of streaming platforms on musicians, the industry and culture - Robert Prey - In Science #39 - RUG Podcast
Influence of streaming platforms on musicians, the industry and culture - Robert Prey - In Science #39 - RUG Podcast

Wim en Tina interviewen dr. Robert Prey, universitair docent Mediastudies. In november heeft hij een ERC Starting Grant toegewezen gekregen. Hij vertelt wat dit betekent voor hem en het onderzoek dat hij ermee kan gaan uitvoeren. Dit is onderzoek naar de invloed van streaming platforms en social media op muzikanten, de muziekindustrie en cultuur in het algemeen. Daarnaast heeft Tina nieuws over de Team Science Award die is gewonnen door de HyBRit onderzoeksgroep van Katja Loos.

Aflevering 38: Lisa Herzog
Role of knowledge in our society - Lisa Herzog - In Science #38 - RUG Podcast
Role of knowledge in our society - Lisa Herzog - In Science #38 - RUG Podcast

Onze gast deze aflevering is Lisa Herzog. Wim en Tina spreken met haar over de rol van kennis in onze maatschappij. Ze bespreken hoe de markten, experts en democratische processen de rol van kennis in onze maatschappij beinvloeden. Daarnaast gaan ze ook in op haar werk voor de Young Academy Groningen, de Global Young Academy en De Jonge Akademie.

Aflevering 37: Theunis Piersma
Trekvogels in een veranderend landschap - Theunis Piersma - In de Wetenschap #37 - RUG Podcast
Trekvogels in een veranderend landschap - Theunis Piersma - In de Wetenschap #37 - RUG Podcast

We zijn te gast bij Theunis Piersma in Leeuwarden bij zijn onderzoeksgroep BirdEyes. Wim, Arjen en Tina spreken met hem over zijn onderzoek naar trekvogels: wat is de invloed van het landschap op deze vogels en welk gedrag is aangeleerd en wat is aangeboren. Ook vertelt hij hoe hij met BirdEyes het onderzoek toegankelijk maakt voor een breed publiek.

2021-2022

Aflevering 36: Sophie van Mierlo en Emma Dodd
Galaxy formation - Emma Dodd and Sophie van Mierlo - In Science #36 - RUG Podcast
Galaxy formation - Emma Dodd and Sophie van Mierlo - In Science #36 - RUG Podcast

Te gast in deze aflevering zijn Sophie van Mierlo en Emma Dodd. Zij doen beiden hun PhD aan het Kapteyn Instituut. Sophie's onderzoek richt zich op de vorming van sterrenstelsels in het vroege heelal en Emma onderzoekt de vorming van onze Melkweg. Het Kapteyn Instituut is vernoemd naar J.C. Kapteyn, de eerste hoogleraar sterrenkunde en theoretische mechanica aan de RUG. 18 juni 2022 was de 100e sterfdag van Kapteyn.

Aflevering 35: Moniek Tromp
Next-generation batteries - Moniek Tromp - In Science #35 - RUG Podcast
Next-generation batteries - Moniek Tromp - In Science #35 - RUG Podcast

Te gast is Moniek Tromp. Zij is hoogleraar Materiaalchemie aan de Faculteit Science and Engineering en maakt deel uit van het BatteryNL consortium, dat eerder dit jaar een grote NWA subsidie toegekend kreeg. Wim, Tina en Arjen praten met haar over haar research op het gebied van katalyse en over het verbeteren van batterijen.

Aflevering 34: Marie-José van Tol
Ukraine - Initiatives to support - Marie-José van Tol & Hedderik van Rijn - In Science #34 - RUG Podcast
Ukraine - Initiatives to support - Marie-José van Tol & Hedderik van Rijn - In Science #34 - RUG Podcast

In deze aflevering hebben we het over de consequenties van de Russische invasie in Oekraïne voor de Oekraïense academische gemeenschap. Wim en Tina interviewen professor Marie-José van Tol. Als voorzitter van De Jonge Akademie is zij betrokken bij de organisatie van activiteiten en initiatieven voor Oekraïense onderzoekers en studenten. Onze tweede gast is professor Hedderik van Rijn. Hij gebruikt zijn SlimStampen methode om vluchtelingen te helpen sneller een nieuwe taal te leren.

Aflevering 33: Anne Beaulieu
Data and Society - Anne Beaulieu - In Science #33 - RUG Podcast
Data and Society - Anne Beaulieu - In Science #33 - RUG Podcast

Onze gast van vandaag is professor Anne Beaulieu. Zij bekleedt de Aletta Jacobs Leerstoel Kennisinfrastructuren aan de faculteit Campus Fryslan en is co-auteur van "Data and Society - a critical introduction". Arjen, Tina en Wim interviewen haar over de belangrijke rol die data heeft in onze samenleving en hoe een beter begrip van kennisinfrastructuren kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Aflevering 32: Ben Feringa (bonusaflevering)
In de Wetenschap Podcast #32 - Ben Feringa
In de Wetenschap Podcast #32 - Ben Feringa

Vandaag is het exact 5 jaar geleden dat Ben Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde uitgereikt kreeg in Stockholm. In deze bonusaflevering van In de Wetenschap kijken Wim, Tina en Arjen met Ben Feringa terug op die bijzondere periode in Zweden. Ook horen we hoe Elmer Sterken (destijds rector) en Emma Feringa (Ben's dochter) dit ervaren hebben.

Aflevering 31: Mike Dee
In de Wetenschap Podcast #32 - Mike Dee
In de Wetenschap Podcast #31 - Mike Dee

Te gast in deze aflevering is Mike Dee. Hij is associate professor of Isotope Chronology. We praten met hem over het onderzoek waarin hij met dr. Margot Kuitems d.m.v. koolstofdatering heeft aangetoond dat  Europeanen (Vikingen) al in 1021 na Christus aanwezig waren op het Amerikaanse continent

Aflevering 30: Ben Feringa
In de Wetenschap Podcast #30 - Ben Feringa
In de Wetenschap Podcast #30 - Ben Feringa

Het tweede deel van de podcasts met Ben Feringa is in het Engels opgenomen. Hierbij focussen we op het onderzoek dat hij nu met zijn onderzoeksgroep doet en hoe het onderzoek zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Aflevering 29: Ben Feringa, Anouk Lubbe, Elmer Sterken, Emma Feringa
In de Wetenschap Podcast #29 - Ben Feringa
In de Wetenschap Podcast #29 - Ben Feringa

Vandaag, 5 oktober, is het precies 5 jaar geleden dat de Nobelprijs voor Scheikunde werd gewonnen door Ben Feringa. Een enorm indrukwekkend moment voor hem persoonlijk, zijn onderzoeksgroep en iedereen binnen de universiteit. In deze aflevering van In de Wetenschap kijken Arjen, Tina en Wim met hem terug op deze bijzondere dag. Ook horen we van Anouk Lubbe (lid van zijn onderzoeksgroep), Elmer Sterken (destijds de rector van de RUG) en Bens jongste dochter Emma, hoe zij dit bijzondere moment ervaren hebben.

2020-2021

Aflevering 28: Léonie de Jonge
Success and failure of right-wing populism - Léonie de Jonge - In Science #28 - RUG Podcast
Success and failure of right-wing populism - Léonie de Jonge - In Science #28 - RUG Podcast

Onze gast deze aflevering is Léonie de Jonge. Ze is Assistant Professor in European Politics & Society aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wim, Tina en Arjen interviewen haar over rechts-populisme en waarom het in sommige regio's succesvoller is dan in andere regio's.

Aflevering 27: Cisca Wijmenga, Amina Helmi en Andrea Meagher
150 Years Aletta Jacobs - In Science #27 - RUG Podcast
150 Years Aletta Jacobs - In Science #27 - RUG Podcast

20 April 2021 was het exact 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef aan de RUG. Zij was de eerste vrouw die zich als volwaardig student inschreef bij een universiteit en de eerste vrouw die een universitaire studie afrondde. In deze 2e, Engelstalige aflevering over Aletta Jacobs worden Cisca Wijmenga (Rector van de RUG), Amina Helmi (hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg) and Andrea Meagher (Masterstudent Conservatoren-opleiding Kunstgeschiedenis) door Tina en Arjen geinterviewd over wat Aletta Jacobs heeft betekend voor de positie van vrouwen in de wetenschap en vrouwen in het algemeen en hoe deze situatie nu in Nederland is.

Aflevering 26: Marian Joëls, Janka Stoker en Anne-Men Huijzer
150 Jaar Aletta Jacobs - In de Wetenschap #26 - RUG Podcast
150 Jaar Aletta Jacobs - In de Wetenschap #26 - RUG Podcast

20 april 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef aan de RUG. Tina en Arjen spreken in deze thema-aflevering met Marian Joëls (decaan Faculteit Medische Wetenschappen), Janka Stoker (hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering) en Anne-Men Huijzer (PhD student Applied Mathematics) over wat Aletta Jacobs heeft betekend voor de positie van vrouwen in de wetenschap en vrouwen in het algemeen en hoe deze situatie nu in Nederland is.

Aflevering 25: Alex Friedrich
Catching up on COVID-19 - Alex Friedrich - In Science #25 - RUG Podcast
Catching up on COVID-19 - Alex Friedrich - In Science #25 - RUG Podcast

Deze aflevering is Alex Friedrich te gast. Hij is hoogleraar Microbiologie en Infectiepreventie bij het UMCG. Dit is zijn 2e keer in de podcast. Vorig jaar mei, spraken we met hem over de coronapandemie en de gevolgen voor 2020 zouden zijn. Nu we een volgende fase ingaan met de vaccinaties, leek het ons goed om terug te kijken op vorig jaar en ook om vooruit te kijken naar de uitdaging die voor ons liggen.

Aflevering 24: Jouke de Vries, Cisca Wijmenga en Hans Biemans
Besturen in tijden van corona - College van Bestuur - In de Wetenschap #24 - RUG Podcast
Besturen in tijden van corona - College van Bestuur - In de Wetenschap #24 - RUG Podcast

Te gast in deze speciale aflevering van In de Wetenschap is het volledige College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Tina Kretschmer interviewt Jouke de Vries, Cisca Wijmenga en Hans Biemans over hun ervaringen met de coronapandemie. Wat heeft het betekend voor de universiteit, hoe hebben zij het zelf beleefd en hoe ziet de toekomst eruit voor de RUG? De opname is in het Nederlands. Een bewerking van het interview is daarnaast beschikbaar als Engelstalig artikel.

Aflevering 23: Laura Govers
Zeegrasherstel in de Waddenzee - Laura Govers - In de Wetenschap #23 - RUG Podcast
Zeegrasherstel in de Waddenzee - Laura Govers - In de Wetenschap #23 - RUG Podcast

Dr. Laura Govers is te gast in deze aflevering van In de Wetenschap, gemaakt in samenwerking met de Klimaatadaptatieweek Groningen. Laura is mariene ecoloog en Wim, Tina en Arjen spreken met haar over haar succesvolle onderzoek naar zeegrasherstel in de Waddenzee. Op de zandplaat Griend is het haar gelukt om via een speciale kitspuitmethode zeegras te zaaien en te laten groeien. Dit heeft positieve gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat!

Aflevering 22: Yftinus van Popta
Verdronken dorpen in de Noordoostpolder - Yftinus van Popta - In de Wetenschap #22 - RUG Podcast
Verdronken dorpen in de Noordoostpolder - Yftinus van Popta - In de Wetenschap #22 - RUG Podcast

Maritiem archeoloog dr. Yftinus van Popta is te gast in de 22e aflevering van In de Wetenschap . Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van de Noordoostpolder. Wim, Arjen en Tina spreken met hem over o.a. de verdronken dorpen Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II en het gevonden scheepwrak van de Queen Anne.

Aflevering 21: Judith Rosmalen
Judith Rosmalen over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) - In de Wetenschap #21 - RUG Podcast
Judith Rosmalen over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) - In de Wetenschap #21 - RUG Podcast

Onze gast is hoogleraar Psychosomatiek Judith Rosmalen. Wim, Tina en Arjen spreken met haar over Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). We bespreken wat het inhoudt, wat de gevolgen zijn en op welke wijze zij hier onderzoek naar doet. Deze aflevering van de podcast is live opgenomen tijdens het Podcastfestival in september en daardoor is de kwaliteit van de opname iets lager u normaal van ons gewend bent.

Aflevering 20: Sander de Hosson
Het belang van palliatieve zorg - Sander de Hosson - In de Wetenschap #20 - RUG Podcast
Het belang van palliatieve zorg - Sander de Hosson - In de Wetenschap #20 - RUG Podcast

Dr. Sander de Hosson is onze gast in de eerste aflevering van het 4e seizoen. Hij is longarts in het Wilhelminaziekenhuis in Assen en in juli verkozen tot RUG Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood, te beginnen tijdens hun opleiding

2019-2020

Aflevering 19: Pauline Kleingeld en Linda Steg
Pauline Kleingeld en Linda Steg - een Spinoza en een Stevin - In de Wetenschap #19 - RUG Podcast
Pauline Kleingeld en Linda Steg - een Spinoza en een Stevin - In de Wetenschap #19 - RUG Podcast

Te gast deze aflevering zijn: Pauline Kleingeld, hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis en Linda Steg, hoogleraar Omgevingspsychologie: de 2 kersverse winnaars van een Spinozapremie en een Stevinpremie. Kleingeld geldt als een internationaal vooraanstaand deskundige op het gebied van de Kantiaanse ethiek en politieke filosofie. Steg is een pionier binnen de Omgevingspsychologie, een vakgebied dat gedurende de huidige klimaatcrisis steeds belangrijker is geworden. Wim, Arjen en Tina interviewen de laureaten over hun onderzoek en wat de onderscheidingen voor hen betekenen.

Aflevering 18: Alex Friedrich
Dealing with COVID-19 - Alex Friedrich - In Science #18 - RUG Podcast
Dealing with COVID-19 - Alex Friedrich - In Science #18 - RUG Podcast

Gast is Alex Friedrich, hoogleraar Medische Microbiologie aan het UMCG. Wim, Tina en Arjen spreken met hem over de coronacrisis, de maatregelen en zijn persoonlijke ervaringen in omgaan met COVID-19. Daarnaast geeft Arjen een historisch perspectief op het heropenen van de deuren van de universiteit met het oog op de opening nieuwe stijl van het Academisch Jaar.

Aflevering 17: Tina Kretschmer
Invloed van ervaringen van adolescenten met leeftijdsgenoten - Tina Kretschmer - In de Wetenschap #17 - RUG Podcast
Invloed van ervaringen van adolescenten met leeftijdsgenoten - Tina Kretschmer - In de Wetenschap #17 - RUG Podcast

Deze aflevering (opgenomen voor de coronacrisis) is te gast: dr. Tina Kretschmer, universitair hoofddocent aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappij-wetenschappen op de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Wim en Arjen praten met Tina over haar onderzoek naar de invloed van ervaringen van adolescenten met leeftijdsgenoten op andere sociale relaties en voor volgende generaties. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het multidisciplinaire TRAILS onderzoek.

Aflevering 16: Q&A met Cisca Wijmenga
Impact of corona on UG - Cisca Wijmenga - In Science #16 - RUG Podcast
Impact of corona on UG - Cisca Wijmenga - In Science #16 - RUG Podcast

In deze speciale Q&A aflevering van de podcast is rector magnificus Cisca Wijmenga onze gast. Zij beantwoordt een aantal vragen die onze studenten en medewerkers hebben ingestuurd over de impact van de coronacrisis op het werk bij/aan de RUG. We hebben heel veel vragen ontvangen en hebben helaas niet alles kunnen behandelen in de podcast. De vragen die niet aan bod zijn gekomen in deze aflevering, zullen we beantwoorden via de mail. Tevens vind je op onze speciale corona update pagina de laatste updates en een FAQ. Staat je antwoord hier niet tussen, stuur ons dan een mail. Studenten kunnen mailen naar study rug.nl, medewerkers kunnen contact opnemen via amd rug.nl.

Aflevering 15: Caser Albers
Coronavirus special - Casper Albers - In Science #15 - RUG Podcast
Coronavirus special - Casper Albers - In Science #15 - RUG Podcast

Deze 15e aflevering staat geheel in het teken van het coronavirus. Te gast is Casper Albers, hoogleraar Toegepaste Statistiek en Data Visualisatie. Casper, Wim, Tina (onze nieuwe presentator) and Arjen bespreken hoe data en statistische modellen van de verspreiding van het coronavirus worden gebruikt in de media, maar ook welke impact het coronavirus heeft op onderzoekers aan onze universiteit.

Aflevering 14: Ming Cao
Teaching robots to work together - Ming Cao - In Science #14 - RUG Podcast
Teaching robots to work together - Ming Cao - In Science #14 - RUG Podcast

Te gast is prof. dr. ir. Ming Cao. Zijn onderzoek focust zich op multi-agent systems en autonome robots. Door middel van slimme algoritmes laat hij autonome robots samenwerken. Wim Nanna en Arjen interviewen hem over zijn onderzoek en hoe de samenwerking met biologen en sociologen hem helpt om nog betere algoritmes te maken. Tevens vertelt Arjen over de portretten in de Senaatskamer, over de onthulling van het portret van prof. dr. Dirkje Postma en over het belang van haar werk.

Aflevering 13: Sahar El Aidy
How our gut influences our health and mood - Sahar El Aidy - In Science #13 - RUG Podcast
How our gut influences our health and mood - Sahar El Aidy - In Science #13 - RUG Podcast

In onze eerste Engelstalige podcast is dr. Sahar El Aidy te gast. Ze vertelt over haar onderzoek naar de relatie tussen onze darmen en onze hersenen. Wim, Nanna en Arjen vragen op welke manier de bacteriën in de darmen van invloed kunnen zijn op onze stemming, gezondheid en soms zelfs op medicijnen die we nemen. Daarnaast vertelt Arjen over het onderzoek van Theunis Piersma naar de routes en het gedrag van trekvogels.

Aflevering 12: Louwrens Hacquebord
Terug naar Spitsbergen 79 - Louwrens Hacquebord - In de Wetenschap #12 - RUG Podcast
Terug naar Spitsbergen 79 - Louwrens Hacquebord - In de Wetenschap #12 - RUG Podcast

Te gast is em. hoogleraar Louwrens Hacquebord. Veertig jaar geleden organiseerde hij met het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen de eerste archeologische expeditie van de RUG naar Spitsbergen. Nu opent op 7 december 2019 de tentoonstelling “Spitsbergen 79” in het Universiteitsmuseum die een beeld geeft van de werkomstandigheden van de onderzoekers op Spitsbergen destijds. Wim, Nanna en Arjen interviewen hem over zijn ervaringen tijdens de expeditie.

Aflevering 11: Caspar van den Berg
De wraak van de vergeten regio’s - Caspar van den Berg - In de Wetenschap #11 - RUG Podcast
De wraak van de vergeten regio’s - Caspar van den Berg - In de Wetenschap #11 - RUG Podcast

Wim Brons en Nanna Hilton interviewen Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance aan de Campus Fryslân. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de groeiende sociale en economische ongelijkheid tussen zogenaamde bruisregio’s en krimpregio’s. Hij legt hierbij de relatie met o.a. de recente boerenprotesten en de invloed die het heeft op het stemgedrag van mensen en noemt dit ook wel “de wraak van de vergeten regio’s”. Daarnaast vertelt Arjen Dijkstra over de rol van de universiteit in Friesland door de jaren heen.

2018-2019

Aflevering 10: Amina Helmi
De vorming van onze Melkweg - Amina Helmi - In de Wetenschap #10 - RUG Podcast
De vorming van onze Melkweg - Amina Helmi - In de Wetenschap #10 - RUG Podcast

Te gast is prof.dr. Amina Helmi, winnaar van de Spinozapremie 2019. Ze is hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg. Eind oktober 2018 publiceerde ze in Nature haar onderzoek naar de vorming van ons Melkwegstelsel en de ontdekking dat de Melkweg ongeveer 10 miljard jaar geleden is samengesmolten met een ander sterrenstelsel. We interviewen haar over het onderzoek en hoe het is om de Spinoza premie te ontvangen.

Aflevering 9: Steffie van der Steen
Hoe werkt diertherapie? - Steffie van der Steen - In de Wetenschap #9 - RUG Podcast
Hoe werkt diertherapie? - Steffie van der Steen - In de Wetenschap #9 - RUG Podcast

Dieren worden steeds vaker ingezet in therapie met kinderen met Downsyndroom of autisme. Maar werkt het ook en zo ja, hoe dan? Dr. Steffie van der Steen onderzoekt dit en wordt door Wim Brons en Arjen Dijkstra geïnterviewd over haar onderzoek naar de werking van dierondersteunde interventies (diertherapie). In het kader van Intellectual Property (IP) week spreken we met de mensen van het Oceangrazer project en het IP-team.

Aflevering 8: Casper Albers
Statistiek in de Media - Casper Albers - In de Wetenschap #8 - RUG Podcast
Statistiek in de Media - Casper Albers - In de Wetenschap #8 - RUG Podcast

Kersvers hoogleraar Casper Albers is te gast in de 8e aflevering van In de Wetenschap. Wim Brons en Nanna Hilton praten met hem o.a. over zijn oratie: "Toegepaste statistiek: van ontwikkeling tot communicatie", factchecken, statistiek in de media en de onderwijsstaking. Daarnaast is er wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra en een interview met Saskia Nijmeijer. Zij onderzoekt of van het aanleren van nieuwe vaardigheden, zou kunnen helpen om langer cognitief gezond te blijven.

Aflevering 7: Katherine Stroebe en Tom Postmes
In de Wetenschap - RUG podcast - #7 Katherine Stroebe en Tom Postmes - Gaswinningsproblematiek
In de Wetenschap - RUG podcast - #7 Katherine Stroebe en Tom Postmes - Gaswinningsproblematiek

In aflevering 7 worden dr. Katherine Stroebe en hoogleraar Tom Postmes geïnterviewd door Wim Brons en Nanna Hilton over hun onderzoek naar de effecten van de aardbevingen als gevolg van gaswinning in Groningen op de gezondheid en veiligheid die Groningers ervaren. Daarnaast is er natuurlijk weer actueel wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra.

Aflevering 6: Peter Verhoef
In de Wetenschap - RUG podcast - #6 Peter Verhoef - Platformeconomie
In de Wetenschap - RUG podcast - #6 Peter Verhoef - Platformeconomie

De 6e aflevering van In de Wetenschap gaat over de platformeconomie. Te gast in de podcast is prof.dr. Peter Verhoef, hoogleraar Marketing. Wim Brons en Nanna Hilton interviewen hem over verschillende facetten ervan en wat de gevolgen zijn. Daarnaast is er wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra en is er een interview met PhD-er Linda Dijkshoorn.

Aflevering 5: Anton Scheurink
In de Wetenschap - RUG podcast - #5 Anton Scheurink - Anorexia en Verslaving
In de Wetenschap - RUG podcast - #5 Anton Scheurink - Anorexia en Verslaving

In deze aflevering een interview met prof.dr. Anton Scheurink, hoogleraar Neuroendocrinologie. Wim en Nanna interviewen hem over Anorexia en verslaving. Ook vertelt Nanna over haar toelating tot De Jonge Akademie van de KNAW en wordt Jaap Waverijn geïnterviewd over hoe wetten en regelgeving kunnen bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Aflevering 4: Niels Taatgen
In de Wetenschap - RUG podcast - #4 Niels Taatgen - Artificial Intelligence
In de Wetenschap - RUG podcast - #4 Niels Taatgen - Artificial Intelligence

Te gast is prof. dr. Niels Taatgen, hoogleraar Cognitive Modeling. Wim en Nanna interviewen hem o.a. over AI en het CogniGron instituut. Daarnaast is er wetenschapsnieuws en wordt Simon Hemelaar geïnterviewd over de toepassing van fluorescente nanodiamanten in onderzoek naar kanker en veroudering.

2017-2018

Aflevering 3: Martine Walvoort
In de Wetenschap - RUG podcast - #3 Marthe Walvoort - YAG
In de Wetenschap - RUG podcast - #3 Marthe Walvoort - YAG

Deze aflevering is dr. Marthe Walvoort te gast. Zij wordt door presentatoren Wim Brons & Nanna Haug Hilton geïnterviewd over haar onderzoek naar suikers en het effect ervan op gezondheid en ziekte en de uitdagingen in haar onderzoek.

Aflevering 2: Marie José van Tol
n de Wetenschap - RUG podcast - #2 Marie-José van Tol - YAG
n de Wetenschap - RUG podcast - #2 Marie-José van Tol - YAG

Dr. Marie José van Tol staat centraal in de 2e aflevering. Ze vertelt over haar onderzoek naar de inzet van cognitieve therapie bij het voorkomen van een terugval bij depressie. O.a. voor dit onderzoek heeft zij de Heineken Young Scientists Award gewonnen.

Aflevering 1: Mickel Hansen
In de Wetenschap - RUG podcast - #1 Koningsdag
In de Wetenschap - RUG podcast - #1 Koningsdag

In aflevering 1 wordt Mickel Hansen geïnterviewd over het baanbrekende onderzoek dat hij doet in de onderzoeksgroep van hoogleraar Ben Feringa, en praat Arjen Dijkstra over alle activiteiten tijdens Koningsdag 2018.

Laatst gewijzigd:28 november 2024 15:57
View this page in: English