RUG-gebouwen: het Muntinggebouw
De Rijksuniversiteit Groningen is meer dan alleen het Academiegebouw zoals we dat nu kennen. In deze serie, gebaseerd op de podwalk en het boekje In het spoor van de Academie , zetten we verschillende gebouwen (en een kunstwerk) van de RUG en hun geschiedenis in het zonnetje. In deze aflevering: het Muntinggebouw.
Tegenover de voormalige Rijks HBS bevindt zich het Muntinggebouw, opgetrokken in een opvallende oranje baksteen. De lange zijde ligt langs de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat. In het gebouw is de Lerarenopleiding gevestigd, onderdeel van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, kortweg GMW. Het gebouw is genoemd naar Henricus Munting, die in 1626 de Hortus botanicus oftewel botanische tuin heeft gesticht. Een leuk detail is dat het Muntinggebouw grote glazen wanden heeft, zodat de mensen op straat een blik in de tuin kunnen werpen, vooral op het pronkjuweel, een treurbeuk uit 1876, met prachtig overhangende takken. Overdag is de hortus meestal toegankelijk via een smalle toegangsdeur aan de achterkant van het Muntinggebouw.

Op het pleintje op de hoek bevindt zich een kunstwerk, gemaakt door Lex Bekink, dat bestaat uit een bank met grote en kleine opstaande randen. De vorm van de betonnen bank is een gebogen lijn die onderbroken wordt door een oude zomereik. Het ensemble doet denken aan een dorpspleintje waar mensen, groot en klein, elkaar op een bankje ontmoeten. Het heeft als titel ‘La condition humaine’, ontleend aan het beroemde boek van de Franse schrijver Malraux uit 1933. In zijn oeuvre staat de rol van het individu centraal. Hoe gedraagt het individu zich in het collectief? En hoe vindt wisselwerking plaats tussen het individu en het collectief? Vragen die ook bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen gesteld worden.
Meer weten?
Bekijk op onze overzichtspagina de edities over het Academiegebouw, het Ubbo Emmius-monument, de Universiteitsbibliotheek, het Rölinggebouw, het voormalig Laboratorium voor Hygiëne, het voormalig Sterrenkundig Laboratorium, het Archeologisch Instituut, het Huis met de 13 Tempels, de Oude Rechtbank, het Bestuursgebouw en de Faculteit Wijsbegeerte.
Ben je geïnteresseerd in de gebouwen en geschiedenis van de RUG? Je kunt de podwalk ‘In het spoor van de Academie’ gratis downloaden. Ga naar de App Store (Apple) of Google Play (Android) en zoek ‘Op stap met Aletta’. En bij de I-shop (universiteitswinkel) is het wandelboekje ‘In het spoor van de Academie’ verkrijgbaar voor € 9,95: www.rug.nl/winkel.
Laatst gewijzigd: | 22 april 2025 09:45 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...