Vier bedrijfjes vanuit FSE in Academic Startup Competition
![](/fse/news/health-and-life/four-fse-start-ups-take-part-in-academic-startup-competition!attachment?c=images/news-image-big.jpg)
Vier nieuwe bedrijfjes die zijn ontstaan uit onderzoeker van de Faculty of Science & Engineering zijn genomineerd om mee te doen met de vijfde editie van de Academic Startup Competition (ASC).
FSE Science Newsroom | René Fransen
De ASC is een jaarlijks programma waarin de meest veelbelovende academische start-ups meedoen vanuit Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Het doel van de ASC is om hun groei te versnellen, helderheid te bieden over waar hun focus moet liggen en deuren te openen die tot nu toe gesloten waren.
De ASC begint met veertig teams, die zijn voorgedragen door Nederlandse universiteiten, start-up programma’s, onderzoeksinstituten en vanuit onderzoeksprogramma’s. Via drie ronden zal dit aantal in april zijn teruggebracht tot tien winnaars, die een maand later afreizen naar de VS. Daar ontmoeten de teams in Silicon Valley ondernemers, investeerders en verbinders.
Dit zijn de vier deelnemende start-ups vanuit de Faculty of Science and Engineering van de RUG:
![Logo Limosa](/fse/news/health-and-life/20250207-limosa-logo-groot-300.png)
Limosa
Het stellen van een diagnose bij infecties kan lastig en kostbaar zijn. Limosa ontwikkelde een snellere en goedkopere diagnose van ziekten, door te kijken naar de zogeheten T-cellen die het afweersysteem produceert.
Deze T-cellen zijn specifiek voor de veroorzaker van een infectie of een auto-immuun reactie (waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt). Wetenschappers van de Moleculaire Immunologie groep van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) hebben een methode ontwikkeld om te achterhalen wat deze T-cellen geactiveerd heeft, waardoor ze de ziekte kunnen achterhalen.
Limosa wil deze technologie inzetten om diagnostische tests te ontwikkelen waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is risicogroepen te screenen op infecties of auto-immuunziekten, heel vroeg in het ziekteproces of zelfs voordat mensen er ziek van worden. Het bedrijf is op dit moment bezig om een team op te bouwen en zoekt naar investeerders.
![Logo Mime Cure](/fse/news/health-and-life/20250207-mimecure-300.png)
MimeCure
Chronische obstructieve longziekten (COPD) horen wereldwijd bij de belangrijkste doodsoorzaken. Door de ziekte gaat de longfunctie steeds verder achteruit, wat ademhalen steeds moeilijker maakt. Dit vermindert de kwaliteit van leven van de patiënten sterk. De huidige behandeling is alleen gericht op het verlichten van de symptomen, er zijn geen behandelingen om de longschade weer te repareren.
Wetenschappers van de afdelingen Moleculaire Farmacologie en Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van het Groningse onderzoeksinstituut voor Farmacie (GRIP) hebben een revolutionaire behandeling ontwikkeld die het herstel van longweefsel stimuleert en mogelijk het ziekteproces tot staan kan brengen. Deze nieuwe behandeling gebruikt een eiwitfragment met de naam MC002 om een systeem te activeren waardoor de longcellen zelf de schade gaan repareren. Deze ontdekking heeft tot een patentaanvraag geleid en het opzetten van een bedrijf, MimeCure.
MimeCure heeft al veelbelovende resultaten gehaald, in experimentele onderzoeken naar COPD kon MC002 de longfunctie significant verbeteren. De start-up is momenteel vooral gericht op het afronden van preklinisch onderzoek en het zoeken naar investeringen voor de eerste klinische testen bij mensen. Die zullen naar verwachting binnen drie tot vijf jaar starten, en wanneer ze succesvol zijn zouden deze behandeling binnen zeven tot tien jaar beschikbaar kunnen komen voor COPD patiënten.
![Logo IMCHIP](/fse/news/health-and-life/20250207-c-imc-l-blue-slogan.png)
IMChip
Kunstmatige intelligentie (AI) vraagt om grote data centers die enorme hoeveelheden energie en koelwater gebruiken. IMChip werkt aan de ontwikkeling van nieuwe, analoge chips geïnspireerd op onze hersenen (neurmorf). Daarvoor gebruiken ze materialen die nog niet worden gebruikt in de huidige chips technologie. De nieuwe chips bootsen de werking van de hersenen na door in hun schakelingen geheugen en informatieverwerking samen te brengen. Deze zogeheten memristors zullen veel minder energie gebruiken dan gewone chips, en hebben als extra voordeel het vermogen om informatie direct om te zetten in een beslissing.
IMChip werkt met de gepatenteerde memristor technologie die komt uit het lab van RUG-hoogleraar Tamalika Banerjee, om zo chips te ontwikkelen voor toepassingen als zelfrijdende auto’s, waar de elektronica zeer efficiënt KI taken moet uitvoeren met zo min mogelijk vertraging. Het bedrijf dat in najaar 2024 is opgericht en bevindt zich nog in een vroeg stadium van productontwikkeling en is bezig investeerders aan te trekken.
Zie ook: De chips van de toekomst
![Logo BioPrex](/fse/news/health-and-life/20250207-bioprex-logo.png)
Bioprex Medical
Medische implantaten, of andere medische hulpmiddelen in het lichaam, zijn nogal gevoelig voor bacteriële infecties. Het is bovendien vaak lastig om zulke infecties te behandelen met antibiotica, waardoor gemakkelijk resistentie bij de bacteriën kan ontstaan.
Wetenschappers van het Zernike Institute for Advanced Materials onder leiding van prof. Ton Loontjes en dr. Rui Li hebben een antibacteriële coating ontwikkeld die dit soort infecties bij medische implantaten kan voorkomen. De coating (die is gebaseerd op zogeheten quarternaire ammonium verbindingen) doodt de bacteriën via een elektrostatisch mechanisme. Dat verschilt sterk van de manier waarop antibiotica werken, dus het gebruik van de coating zorgt niet voor de ontwikkeling van resistentie.
Bioprex Medical heeft veelbelovende resultaten gehaald bij laboratoriumstudies en proefdieronderzoek en bereid nu verdere preklinische onderzoeken voor. De coating is ontwikkeld als een breed inzetbare technologie en zal op de markt worden gebracht via samenwerking met de producenten van medische materialen.
Laatst gewijzigd: | 07 februari 2025 14:24 |
Meer nieuws
-
03 februari 2025
Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...
-
30 januari 2025
Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025
Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.
-
28 januari 2025
Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen
Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...