Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Nieuw onderzoek wijst op kostenbesparende voordelen van gezondheidsapp

26 november 2024
Runners

Uit onderzoek van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het gebruik van de SamenGezond-app, aangeboden door zorgverzekeraar Menzis, gepaard gaat met een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten onder gebruikers. Het onderzoek, dat de impact van de app in een echte omgeving evalueert, benadrukt het potentieel van een mobiele gezondheidsapp (mHealth) voor het bevorderen van een gezondere levensstijl en het verminderen van de financiële lasten op gezondheidszorgsystemen.

Het onderzoek van Elena Agachi, Jochen Mierau, Koert van Ittersum en Tammo Bijmolt toont aan dat de gezondheidszorgkosten van deelnemers die de SamenGezond app gebruikten met ongeveer 5% per deelnemer per jaar daalden. Deze vermindering was vooral significant in de eerste jaren na de lancering van de app, met een kostendaling van 4,9% in het eerste jaar en van 5,3% in het tweede jaar. De bevindingen suggereren dat de frequentie van het gebruik van de app doorslaggevender is voor het bereiken van kostenbesparingen dan de intensiteit van het gebruik.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Lagere huisartskosten: De kosten voor huisartsenzorg van de appgebruikers daalden.

  • Minder specialistische zorg: Het onderzoek vond een afname in bezoeken aan specialisten, wat de wachttijden in deze gezondheidszorg sector zou kunnen verlichten.

  • Toegenomen gebruik van geestelijke gezondheidszorg: Interessant is dat, hoewel er een toename was in het gebruik van geestelijke gezondheidszorg, dit niet leidde tot hogere kosten, wat aangeeft dat gebruikers eerder hulp zoeken, waardoor mogelijk ernstigere gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Het belang van dit onderzoek wordt onderstreept door de stijgende wereldwijde uitgaven voor gezondheidszorg, die de afgelopen twee decennia zijn gestegen tot bijna 10% van het BBP. Aangezien niet-overdraagbare ziekten een aanzienlijk deel van deze kosten veroorzaken, benadrukt het onderzoek het belang van preventieve maatregelen en programma's om leefstijlgedrag te veranderen.

De gezondheidszorg ontlasten

“Mobiele gezondheidsapps zoals SamenGezond stellen niet alleen individuen in staat om hun gezondheid in eigen hand te nemen, maar hebben ook de potentie om de druk op onze gezondheidszorgsystemen te verlichten,” zegt Elena Agachi, die onlangs promoveerde bij FEB. “Onze bevindingen tonen aan dat het gebruik van dergelijke apps kan leiden tot zinvolle veranderingen in gezondheidsgedrag en daarmee tot aanzienlijke kostenbesparingen.”

Deze studie draagt bij het opvullen van gaten in de kennis over de effecten van gezondheidsapps door de werkelijke impact van apps voor leefstijlgedragsverandering op de kosten van de gezondheidszorg te analyseren en evalueren. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers, zorgverleners en individuen die hun gezondheid willen verbeteren.

Referentie:

Agachi, E., Mierau, J. O., Van Ittersum, K., & Bijmolt, T. H. A. (2024). The impact of a lifestyle behaviour change program on healthcare costs: Quasi-experimental real-world evidence from an open-access mobile health app in the Netherlands. Preventive Medicine, 108174. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2024.108174

Meer informatie

Lees meer over Elena Agachi’s promotieonderzoek (Engelstalig blog).

Laatst gewijzigd:26 november 2024 13:08
View this page in: English

Meer nieuws