RUG leidt wereldwijd breed onderzoek naar herstel biodiversiteit
Een onderzoeksconsortium onder leiding van RUG-hoogleraar ecologie Han Olff ontvangt een subsidie van €7.000.000 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Onder de naam CurveBend probeert het transdisciplinaire consortium de komende jaren een nieuwe aanpak voor biodiversiteitsherstel te ontwikkelen in gebieden waar veehouderij een belangrijke vorm van landgebruik is.
Ruimtelijke behoeften dieren
Wereldwijd staat de biodiversiteit sterk onder druk, en inspanningen om deze te herstellen slagen onvoldoende. Door een nieuwe aanpak te ontwikkelen, hopen de onderzoekers dat te veranderen. De bij CurveBend betrokken onderzoekers bestuderen de ruimtelijke behoeften van dieren aan verschillende habitats op landschapsschaal (gebieden van meer dan 100 hectare), alsook de eisen die mensen aan verschillende delen van het landschap stellen. Daarbij kun je denken aan eisen op het gebied van huisvesting, voedselproductie en vrijetijdsbesteding.
Drie regio’s
Met de poten in de klei werkt CurveBend in drie door veehouderij-gedomineerde regio's: het laag-Nederlandse weidegebied, de Argentijnse pampa's en de savannes in Tanzania/Kenia. Zo willen de onderzoekers innovatieve en toepasbare oplossingen voor biodiversiteitsherstel op landschapsschaal vinden, die wereldwijd inspireren. Centraal in deze oplossingen staat het integreren van ecologische behoeften van dieren en de sociale behoeften van mensen in in een socio-ecologisch levenslandschap, om biodiversiteit te herstellen.
Maatschappelijke partners
Het project kijkt in de eerste fase (jaar 1-4) naar nieuwe, gezamenlijke initiatieven waarin alle relevante partijen in een regio -zoals bewoners, boeren en natuurbeschermers- elkaar versterken in plaats van tegenwerken. In co-creatie met hen zoeken de onderzoekers naar oplossingen voor hun mismatches. In de latere fase (jaar 5-7) van CurveBend worden de bestaande strategieën uit de drie regio’s verwerkt in een uitgebreide aanpak voor het behoud van biodiversiteit. Dit moet wereldwijd toepasbare principes opleveren.
Betrokken onderzoekers en partners
Namens de RUG zijn onderzoekers prof. dr. Han Olff (hoofdaanvrager), prof. dr. ir. Chris Smit, prof. dr. ir. Christiaan Both, dr. Frans Sijtsma, dr. Michiel Daams, prof. dr. ir. Pablo Tittonell, prof. dr. Robert Lensink en prof. dr. Theunis Piersma betrokken bij CurveBend. Daarnaast werken onderzoekers van onder meer de Universiteit Leiden, Wageningen University & Research en universiteiten in Kenia en Argentinië mee aan het project.
Tot de maatschappelijke partners behoren onder andere natuurbeschermingsorganisaties zoals Staatsbosbeheer, Het Groninger Landschap, Vogelbescherming Nederland, Tanzania National Parks en Aves Argentinas. Daarnaast zijn lokale, regionale en nationale overheden zoals de provincie Noord-Holland, het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Narok County Government (Kenia) betrokken. Ook voedselbedrijven en landbouworganisaties zoals Cambio Rural in Argentinië, Friesland Campina en het Argentijnse Cooperativa Agropecuaria La Paz werken mee.
Over de NWO-subsidie
De subsidie voor CurveBend komt voort uit financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de NWO. Dit is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Voorwaarde is dat deelnemers onderdeel zijn van een consortium.
Laatst gewijzigd: | 11 november 2024 16:45 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...