Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Kom naar het Letterenfestival voor wetenschap, verhalen, muziek en meer

02 september 2024

Op zaterdag 21 september organiseert de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen het Letterenfestival, een wetenschappelijk festival voor iedereen die interesse heeft in de veelzijdige wereld van de geesteswetenschappen. Het Harmoniegebouw en de pleinen eromheen worden voor deze middag getransformeerd tot een wetenschappelijk festivalterrein. Het festival is gratis toegankelijk, iedereen is er welkom en aanmelden is niet nodig.

De derde editie van het Letterenfestival staat in het teken van verbeelding. In de diverse workshops en wetenschappelijke experimenten doen we een beroep op het voorstellingsvermogen, de visie en de fantasie van de bezoekers. Zo kunnen ze in de workshop Een dag als archeoloog als een echte expert oude graftombes dateren, en leren ze in de workshop Word factchecker hoe ze online misinformatie zoals fake news, bewerkte foto’s en nepvideo’s kunnen herkennen.

De baas van het journaal, literair spreekuur, beter speechen en veel meer

Ook vragen we onze bezoekers: als je de baas zou zijn van het journaal, wat zou jij dan veranderen? Ze kunnen meedenken over hoe de journalistiek van de toekomst eruit moet gaan zien, en kunnen als echte presentatoren in onze televisiestudio een screentest met autocue doen. Bezoekers kunnen op Het Literaire Spreekuur komen voor boeken op recept van onze boekendokters. Er zijn experts op het gebied van rouwliteratuur, graphic novels, Waddenliteratuur, kinder- en jeugdliteratuur en voor boekentips voor mensen die niet lezen. Ook kunnen ze leren hoe ze in drie stappen een originele beeldspraak kunnen verzinnen die elke speech een gegarandeerd succes maakt.

Er zijn diverse mini-lezingen van 15 minuten, fototentoonstellingen, een Victoriaanse fotostudio waar bezoekers op de foto worden gezet met een camera uit 1900, er zijn wetenschappelijke experimenten, activiteiten voor kinderen, een politieke pubquiz en een talkshow over cultureel erfgoed.

Thema verbeelding

Festivalleider Sarah Willemsen: “Het thema verbeelding past heel goed bij de Faculteit der Letteren. In ons onderzoek bekijken we de wereld vanuit verschillende perspectieven. We verplaatsen ons in een andere tijd, een andere plaats of een ander standpunt, en ontrafelen zo wie we zijn, wat ons verbindt en hoe we onze samenlevingen organiseren. De inzichten uit ons onderzoek geven context en leveren onmisbare expertise voor grote maatschappelijk uitdagingen. Op ons festival willen we graag onze kennis en expertise delen met de bezoekers, en staan we open voor de ideeën en meningen van belangstellenden. Er is dan ook volop gelegenheid om met onze onderzoekers in gesprek te gaan.”

Eten, drinken en muziek

Naast het inhoudelijke programma is er live muziek en zijn er foodtrucks en een buitenbar. Het festival vindt plaats in en rond het Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 in Groningen, de thuisbasis van de faculteit. Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Letterenfestival
Letterenfestival
Laatst gewijzigd:05 september 2024 17:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 02 september 2024

    Het web bewaren voor onderzoekers van de toekomst

    Hoe archiveer je het internet? Wat bewaar je wel en wat niet? En wie bepaalt dat? Het zijn vragen waar Susan Aasman zich dagelijks mee bezighoudt. De mediahistoricus en hoogleraar Digital Humanities van de RUG maakt zich hard voor het behoud van...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.