Start EngD-programma's in Autonomous Systems en Sustainable Process Design
In september starten de Engineering Doctorate (EngD) programma's Autonomous Systems en Sustainable Process Design aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Deze tweejarige post-masterprogramma's richten zich op het opleiden van ingenieurs om innovatieve oplossingen te bieden voor technische problemen van zowel grote industrieën als het MKB in het noorden van Nederland. De programma's worden gegeven aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG.
De nieuwe EngD's maken deel uit van het 4TU Stan Ackermans Instituut, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van EngD-programma's aan alle Nederlandse technische universiteiten. De opleidingen zijn geaccrediteerd door de CCTO (Certificatie Commissie voor opleidingen tot Technologisch Ontwerper), onderdeel van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).
Leren en werken bij bedrijven in het Noorden
Het EngD-programma Autonomous Systems richt zich op het ontwerp van technische oplossingen voor uitdagingen met betrekking tot de automatisering van systemen in de hightech industrie. Het programma Sustainable Process Design richt zich op het ontwerpen van technische oplossingen voor uitdagingen met betrekking tot de duurzaamheid van processen in de chemische industrie. Beide programma's bestaan uit een combinatie van opleidingen (aan de RUG of bij een industriële partner) en een on-site ontwerpproject om een specifieke bedrijfsuitdaging op te lossen. De EngD-studenten (zogenaamde 'trainees') gaan aan de slag bij chemische en hightechbedrijven in Noord-Nederland.
Programmadirecteur Autonomous Systems Paris Avgeriou: 'Met de EngD-programma's overbruggen we de kloof tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Hierdoor kan de RUG meer maatschappelijke impact hebben. En door innovatie in zowel de hightech- als de chemische industrie op deze manier te ondersteunen, wordt de economische groei in de regio gesimuleerd. We zijn ook in staat om het bedrijfsleven te voorzien van het broodnodige ingenieurstalent, waardoor de braindrain naar de randstad wordt beperkt.’
Hoe het werkt
Trainees die deelnemen aan het programma kunnen in dienst zijn van de RUG of op de loonlijst staan van de bedrijven die bijdragen aan het EngD-programma. In het eerste geval betalen de deelnemende bedrijven een consultancyvergoeding aan de universiteit, terwijl ze in het tweede geval het collegegeld voor hun rekening nemen. Net als bij een PhD-traject sluit elke EngD-stagiair zich aan bij een specifiek project, maar in het geval van een EngD sluiten ze zich aan bij een bedrijfsproject met als doel een technische uitdaging in dat bedrijf op te lossen en een technologische innovatie te bieden.
Partners
Voor het EngD-programma Autonomous Systems werkt de RUG samen met het Innovatie Cluster Drachten en de European Digital Innovation Hub Northern Netherlands. Het Sustainable Process Design programma is opgezet in nauwe samenwerking tussen de RUG en het Sustainable Products & Chemicals Cluster Emmen.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 05 juli 2024 13:10 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.