Home@House of Connections: de Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Vier Schools voor Wetenschap & Samenleving en de Universiteit van het Noorden opereren straks vanuit het House of Connections (onderdeel Groot Handelshuis) aan de Grote Markt. Met wie gaan ze samenwerken, wat pakken ze als eerste op en hoe helpt het House of Connections bij het behalen van hun doelen? Deze keer: de Rudolf Agricola School for Sustainable Development .
Met wie werk je samen binnen en buiten de Rudolf Agricola School?
Met wetenschap en maatschappij, op allerlei manieren. De Agricola School bestaat uit 100+ academici uit zeer verschillende wetenschapsgebieden die samenwerken in onderzoeksgroepen. We werken samen met organisaties en bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, waaronder overheidsorganisaties, gemeenten, provincies en NGO's. We gaan strategische allianties en samenwerkingsovereenkomsten aan met een aantal belangrijke maatschappelijke organisaties om ons wetenschappelijk onderzoek te bevorderen, zoals natuurbeheer- en natuurbeschermingsorganisaties. De Rudolf Agricola School heeft een fellow systeem, een wetenschappelijke raad en vier grote thema's waarin een groot aantal onderzoeksgroepen gericht op duurzaamheid actief is: Democratie en Bestuur; Ontwikkeling, Veiligheid en Rechtvaardigheid; Risico, Crises en Veerkracht; Duurzame Landschappen en Regio's.
Waarmee zijn jullie begonnen na de verhuizing naar het House of Connections?
Met name nauwere samenwerking als team. Dankzij de verhuizing naar het House of Connections kunnen wij nauw samenwerken aan het ondersteunen van interdisciplinair onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzaamheid. We werken hard aan het uitbreiden van onze organisatie, het uitzetten van de grote lijnen van onze ontwikkeling en het maken van een nieuw onderwijsplan. Het House of Connections is een ideale plek om bijeenkomsten met wetenschappers en belanghebbenden te organiseren. Onze eerste evenementen vinden plaats in de evenementenruimte van het House of Connections en we bereiden ons voor op de feestelijke officiële opening van het nieuwe gebouw. Ondertussen leren we onze collega's van de andere schools beter kennen. We kunnen zo efficiënter gezamenlijke activiteiten oppakken, elkaar inspireren en genieten van ons nieuwe open kantoor en de uitstekende faciliteiten.
Hoe denk je dat het House of Connections helpt bij het behalen van je doelen?
Doordat het een ruimte voor dialoog en samenwerking biedt. Het House of Connections is een creatieve en inspirerende omgeving voor netwerken en samenwerking, dat de doelstellingen van de Agricola School om expertise voor duurzame ontwikkeling effectiever samen te brengen, kan vergemakkelijken. Het House of Connections biedt mogelijkheden voor de school om nieuwe partners en belanghebbenden te ontmoeten. Het vormt een centrale plaats voor onze school om evenementen en workshops te organiseren die duurzaamheid bevorderen. De evenementenruimte zal ons helpen een vast punt te worden voor kennis en duurzaamheid in de stad en daarbuiten.
Waar kijken jullie het meest naar uit?
Het opzetten van een inspirerende gemeenschap. Onze school kijkt uit naar de mogelijkheden voor samenwerking en interdisciplinair onderzoek die het House of Connections biedt. Het is ook leuk om deel uit te maken van een gemeenschap van organisaties die haar inzet voor de wetenschap delen. We kijken ernaar uit om de wetenschap die we willen bevorderen te laten groeien en toe te passen, met bijbehorende resultaten. Maar bovenal hebben we zin om te werken aan een duurzame toekomst en van het moment te genieten.
Kunnen jullie een paar voorbeelden geven van projecten waaraan de Rudolf Agricola School werkt?
Verschillende onderzoeksgroepen onderzoeken diverse onderwerpen binnen de vier thema’s van de Rudolf Agricola School. Voorbeelden zijn onderzoek over democratische Innovaties, populisme en extremisme, sancties op handel, aardbevingen in Groningen, en kinderen en jongeren in rampgebieden. Op dit moment zijn er ongeveer twintig onderzoeksgroepen. In de toekomst breidt dit aantal naar verwachting uit tot veertig.
Aan de school verbonden wetenschappers doen verschillende projecten. Ze kijken bijvoorbeeld naar de ecologische impact van zonneparken: wat zijn de effecten van zonneparken op hun directe omgeving? Hoe kunnen we ze eco-vriendelijk bouwen? Biologen proberen deze en gerelateerde vragen de komende vijf jaar te beantwoorden. Dit onderzoek is mogelijk dankzij samenwerking met Solarfields (een bedrijf dat zonneparken opzet), Gedeputeerde Staten Groningen en de Rudolf Agricola School.
Een ander voorbeeld: dankzij een unieke samenwerking met het Ubbo Emmius Fonds hebben we een promotieonderzoeker aangesteld die onderzoek doet, getiteld: Landscape Securities - Innovatieve financiële instrumenten voor duurzame landschappen. Het onderzoek beoogt effectieve financieringsmethoden voor natuurbehoud te verkennen door te experimenteren met goedkope landschapseffecten. Door expertise in duurzame financiering, ecosysteemdiensten en landschapswaardering samen te brengen, ontwikkelen projectleden samen met belanghebbenden nieuwe kennis. Gesteund door de Nationale Parken Noord-Nederland, de NWB Bank en anderen, zorgen de plaatsgebonden experimenten met behulp van de greenmapper software voor impactvolle inspanning om natuur te beschermen.
Laatst gewijzigd: | 23 juli 2024 15:03 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!