Weinig vertrouwen in instanties bij de Groningse gaswinningsproblematiek
De verantwoordelijkheden om de gevolgen van de gaswinning in Groningen op te vangen zijn verdeeld over veel verschillende instanties. Deze zijn onderling afhankelijk en vormen samen een complex institutioneel systeem. Marielle Bovenhoff heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de institutionele context op het vertrouwen van de bewoners in deze instanties en de daarbij aangesloten professionals. Tussen systeem en burgers blijkt er een wantrouwende houding te zijn, ondanks de mate van interpersoonlijk vertrouwen tussen bewoners en professionals.
Voor het onderzoek heeft Bovenhoff ruim zestig bewoners en professionals van verschillende instanties geïnterviewd. Als individuen worden bewonersbegeleiders en andere professionals gezien als welwillende, hardwerkende en betrouwbare mensen. Maar als vertegenwoordigers van (grote) instanties staat hun betrouwbaarheid op het spel, omdat institutionele prestaties aanhoudend tekortschieten. Daarbij geven veel professionals aan onvoldoende discretionaire bevoegdheid te hebben.
Meer dan interpersoonlijk vertrouwen staat hier een heel andere vorm van vertrouwen op het spel: het vertrouwen in het systeem zelf (‘system trust of confidence’). Volgens veel respondenten is het vertrouwen in het systeem laag, omdat de belangen van de grote instanties die dit systeem hebben vormgegeven, niet op één lijn liggen met die van bewoners en de regio. Bovendien zijn de machtsposities en verantwoordelijkheden binnen dit systeem ondoorzichtig, zowel voor bewoners als professionals.
Daarbij komt dat het institutionele systeem wordt ervaren als gebaseerd op een wantrouwende houding ten opzichte van burgers in het algemeen, wat leidt tot uitgebreide procedures voor verantwoording, controle en toezicht. Hoewel dit om financiële en juridische redenen misschien begrijpelijk is, werkt het belemmerend voor het herstel van het vertrouwen in het systeem, ongeacht de mate van interpersoonlijk vertrouwen tussen bewoners en professionals.
Laatst gewijzigd: | 23 januari 2023 12:22 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...