Gezocht: deelnemers Eten voor de Wetenschap 2.0
Voor 'Eten voor de Wetenschap 2.0' zoeken onderzoekers van de RUG (in samenwerking met Van Hall Larenstein, Certe, NewNexus en BytesNet) mensen die gedurende zes maanden hun voedingspatroon aan willen passen voor verbetering van hun algehele gezondheid. Hierbij wordt specifiek onderzocht welke aanpassingen het beste resultaat hebben, en of bepaalde eigenschappen van deelnemers een voorspellende waarde kunnen hebben op de effectiviteit van voedingsaanpassingen op gezondheidsverbetering.
Zelfverkozen aanpassingen in het voedingspatroon
In het eerste 'Eten voor de Wetenschap' onderzoek is aangetoond dat aanpassingen in voedingspatroon die deelnemers zelf hebben verkozen de algehele gezondheid kunnen verbeteren en zo mogelijk welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of depressie terug kunnen dringen. Het is echter lastig om een nieuw voedingspatroon op de lange termijn vol te houden. Daarom kan persoonlijk advies over wat je moet eten helpen. Dit nieuwe onderzoek is een eerste stap om te identificeren wie dan welk advies zou moeten krijgen.
Omdat mensen met (licht) overgewicht een groter risico hebben op het ontwikkelen van welvaartsziekten dan mensen zonder overgewicht, wordt bij hen gemeten welke invloed een verandering van voedingspatroon kan hebben op de algemene gezondheid en of individuele eigenschappen hier een rol in spelen.
Deelnemers
Voor dit onderzoek zijn zoveel mogelijk deelnemers nodig. Iedereen boven de 18, met (licht) overgewicht (BMI>25), die zes maanden zijn voedingspatroon aanpast kan meedoen. Gedurende de zes maanden worden wekelijks vragenlijsten via een app ingevuld en er wordt drie maal op locatie in Groningen gemeten.
Informatieavond
Op 1 september wordt van 19:30 tot ±20:30 in de Geertsemazaal (Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen) een informatieavond gehouden voor geïnteresseerden over het doel van het onderzoek en de uitvoering ervan. Ook is er dan de gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via etenvoordewetenschap@rug.nl.
Lees ook het artikel over het eerdere onderzoek Eten voor de Wetenschap
Laatst gewijzigd: | 22 januari 2024 11:02 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...