Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ELSA Labs krijgen financiering van de NWO

14 juni 2022

Het ELSA AI Lab Noord-Nederland (ELSA-NN) zet zich in voor het bevorderen van gezond leven, werken en ouder worden. Het is een van de vijf labs die zijn opgericht in het kader van de oproep van NWO en de Netherlands AI Coalition om te komen tot 'Human-centred AI for an inclusive society - towards an ecosystem of Trust'.

Het consortium in ELSA-NN zal kennis genereren die nodig is voor het begrijpen van de ethische en wettelijke vereisten voor, en sociaal-politieke en psychologische factoren die bijdragen aan de beschikbaarheid, het gebruik en de prestaties van AI (met een speciale focus op lage sociaaleconomische statusgroepen) in verschillende gezondheidsgerelateerde besluitvormingscontexten, waardoor gezond leven, werken en ouder worden in de noordelijke regio wordt bevorderd.

UG Consortium ontvangt financiering

Het consortium onder leiding van senior onderzoeker Mirjam Plantinga van het UMCG en medeaanvragers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen krijgt een subsidie van 2,2 miljoen euro voor het lab. Het lab wordt geïntegreerd binnen de AI-hub Noord-Nederland, het Health Technology Research & Innovation Cluster (HTRIC) en het Data Science Center in Health (DASH), samen met sterke maatschappelijke, industriële en internationale samenwerkingsverbanden voor volarisatie van onderzoek. Al met al een volledig multidisciplinaire aanpak om verbindingen te leggen met verschillende stakeholders in de regio.

Dr. Ritumbra Manuvie, docent aan het UCG, zal samen met Hoogleraar Jeanne Mifsud Bonnici (Faculteit Rechtsgeleerdheid) leiding geven aan het onderzoek naar de juridische en sociaal-politieke aspecten.

Dr. Ritumbra Manuvie
Dr. Ritumbra Manuvie
Hoogleraar Jeanne Mifsud Bonnici
Hoogleraar Jeanne Mifsud Bonnici

Doel van het project

Het duo zal een beter inzicht ontwikkelen in hoe sociaal-politieke factoren en regelgevende stimulansen het vertrouwen in AI, de bereidheid om deel te nemen aan gezondheidsonderzoek, de digitale gezondheidsgeletterdheid en de gezondheidsverschillen beïnvloeden. Het deelproject zal ook nagaan aan welke wettelijke overwegingen moet worden voldaan voor een verantwoord AVG-compliant gebruik en prestaties van AI in de verschillende use cases, met inbegrip van het delen van gegevens en beperkingen met betrekking tot gevoelige persoonsgegevens, en zo bijdragen tot de privacy by design-principes voor de implementatie van betrouwbare en mensgerichte AI.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderzoeksproject kunt u terecht op de onderstaande website.

Laatst gewijzigd:24 juni 2022 10:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!